Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexei Percemlî, a câștigat alegerile în comuna Bubuieci, municipiul Chișinău.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la scrutin a fost înregistrată o participare de 22,26% (1 748 de voturi) din alegătorii incluși în listele electorale. Candidatul PAS, Alexei Percemlî, a obținut 891 de voturi.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care participă la votare. Totodată, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot.

Locuitorii din Bubuieci au organizat un flash-mob în fața Delegației UE. Oamenii sunt nemulțumiți de activitatea CEC și alegerile care au avut loc în localitate.

Totodată, Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – partid condus de primarul capitalei,  Ion Ceban nu recunoaște alegerile locale repetate din comuna Bubuieci, câștigate de candidatul PAS. Formațiunea politică consideră că decizia autorității electorale de a desfășura alegeri repetate la Bubuieci este „ilegală și influențată politic”, în condițiile în care instanța de judecată nu s-au expus cu privire la invalidarea scrutinului din noiembrie 2023 și anularea ulterioară a acestuia de către CEC. MAN a îndemnat societatea, pe 12 februarie, să recunoască alegerile repetate din 11 februarie ca fiind nelegitime.

„Această decizie este considerată de către MAN ilegală și influențată politic. Având în vedere că există în prezent două contestații active în instanțele de judecată care analizează validitatea alegerilor și a hotărârii de anulare a acestora decizia CEC a fost una precipitată. Mai mult, la Curtea Constituțională este în curs de examinare o excepție de neconstituționalitate, fapt care ar trebui să suspende orice demersuri suplimentare până la clarificarea juridică definitivă a situației. Ne îngrijorează faptul că procesul juridic este vizibil încetinit, cu suspiciuni de ingerințe politice”, menționează MAN în comunicatul emis pe 12 februarie

Reamintim că CEC a anulat recent rezultatul alegerilor locale din noiembrie 2023, care au avut loc la Bubuieci, după ce candidatul MAN, Leonid Umaneț, care a câștigat atunci scrutinul, nu ar fi putut să dovedească că are studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE