Deputata Corina Fusu a criticat acțiunile PCRM și ale episcopului Marchel în discursul său rostit la Reuniunea Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-R. Moldova de la Bruxelles. Corina Fusu a fost deranjată de faptul că opoziția comunistă a atacat AIE privind legea de egalitate a șanselor, uitând că primul proiect de lege anti-discriminare a fost propus de un guvern al PCRM în anul 2006.
„Opoziția a profitat de faptul că publicul larg este în mod covârșitor ostil persoanelor de orientare sexuală minoritară. Nu e o coincidență că oraşele care au adoptat rezoluții împotriva homosexualității sunt dominate de PCRM, aşa cum nu e o coincidență că figuri religioase, precum episcopul de Bălți și Fălești, Marchel (care aparține Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse), care au agitat spiritele împotriva legii, sau că un canal TV precum NIT ce prezintă foarte părtinitor subiectul dat - fac parte din rețeaua de instituții și organizații apropiate PCRM”, a declarat Corina Fusu.
Potrivit liberalei, în ultima perioadă s-a vorbit prea mult despre anti-discriminare și prea puțin despre anti-corupție. Ea a ținut să menționeze totuși, că Parlamentul Republicii Moldova a reușit să voteze ultimele două legi restante: Legea cu privire la reorganizarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Legea cu privire la asigurarea egalităţii.
„Aceste două probleme politice spinoase au fost citate ca fiind piedicile cu adevărat importante pentru a trece în faza a doua a Planului de Acțiuni. Credem că cele două probleme au suferit dificultăți contrare în modul în care au fost tratate de autorități și de publicul larg: s-a vorbit prea mult despre anti-discriminare și prea puțin despre anti-corupție”,a mai spus Corina Fusu.
În context, deputata și-a exprimat speranța că UE va lua decizia de a trece la a doua etapă de implementare a Planului de Acţiuni, în funcţie de rezultatele Studiului de impact al liberalizării regimului de vize cu R. Moldova, iar în acest sens țara noastră mizează pe susţinerea Parlamentului European.