Construcția stației  back-to-back de curent continuu de înaltă tensiune (HVDC) la Vulcănești trenează. Procesul de evaluare a ofertelor în cadrul primei etape a licitației a fost suspendat, anunță chiar Ministerul Infrastructurii într-un răspuns oferit pentru BANI.MD.

„ Unul din scopurile construcției unei stații Back-to-Back Vulcănești era sincronizarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E). Având în vedere că la data de 16 martie 2022 s-a finalizat procedura de sincronizare a sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu ENTSO-E, procesul de evaluare a ofertelor depuse pentru construcția stației Back-to-Back Vulcănești în cadrul primei etape a licitației a fost temporar suspendat”, se menționeazî în răspunsul Ministerului Infrastructurii.

Ministerul, urmare unui acord comun cu finanțatorii Proiectului (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Banca Mondială) au convenit să se elaboreze un studiu, cu suportul Băncii Mondiale, în scopul evaluării beneficiilor tehnice și economice ale construcției unei stații Back-to-Back la Vulcănești, având în vedere starea actuală a sistemului, fluxurile de buclă identificate după sincronizare și evoluția actuală a pieței.

Urmare rezultatelor evaluării tehnice și economice, se planifică emiterea deciziei finale privind necesitatea construcției unei stații Back-to-Back la Vulcănești până la sfârșitul lunii octombrie 2022.

Fostul deputat, expertul Igor Munteanu consideră că CSE trebuie să-și folosească autoritatea pentru a accelera, inmpliciit a dubla ritmul lucrărilor de construcție a liniei aeriene de înaltă tensiune „Isaccea-Chișinău”.

„Ar fi fost normal să lăsăm jocurile de-a baba oarba de o parte și să folosim în acest moment toată autoritatea CSE pentru a accelera și dubla ritmul lucrărilor de construcție a liniei aeriene de înaltă tensiune ”Issacea-Chișinău”, dar nu are cine acționa astfel. Lucrările nici nu au început acolo. Am fi avut astăzi și alte posibilități să ne integrăm sistemul de electricitate cu cel românesc pentru că România are, după cum se știe, surse din belșug: nucleare, hidroelectrice, termoelectrice și verzi”, a menționat Igor Munteanu.

 Parlamentul a aprobat, PROIECTUL privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE