Radicalul Van Jones a semnat o petiţie prin care se cerea aflarea adevărului despre implicarea lui Bush în atentate.
Nici nu şi-a coagulat bine echipa, că Barack Obama trebuie să renunţe, rând pe rând, la membri importanţi ai acesteia. „Ţarul mediului”, cum a fost poreclit Van Jones, consilierul pe probleme de mediu al lui Obama, a fost nevoit să îşi dea demisia după ce presa l-a atacat pentru câteva declaraţii extrem de controversate.
Van Jones a acuzat indirect fosta administraţie republicană a lui George W. Bush că ar fi fost implicată în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Mai exact, Van Jones a semnat în 2004 o petiţie prin care se arată că au rămas o mulţime de semne de întrebare în privinţa World Trade Center (de pildă cât ştiuseră oficialii administraţiei despre atentate înainte de a se produce sau dacă au contribuit la producerea acestora pentru a putea declanşa un război împotriva terorismului) şi prin care se cereau noi investigaţii.
Sunt teorii ale conspiraţiei ce nu au putut fi demonstrate, deşi câţiva documentarişti au fost destul de convingători în a demonstra că gemenele, dar şi WTC7 s-au prăbuşit datorită exploziilor controlate şi nu din cauza avioanelor care au intrat în plin. Nu este singura controversă: consilierul de culoare a declarat recent că „doar copiii albi din suburbii pot produce incidente precum cel de la Columbine” (în 1999, la liceul Columbine, doi copii albi şi-au împuşcat mortal 12 colegi şi un profesor înainte de a se sinucide).
Deşi Jones şi-a cerut scuze pentru declaraţiile sale, sâmbătă, 6 septembrie, Casa Albă a informat presa că Van Jones şi-a dat demisia din administraţie. Consilierul şi-a motivat demisia susţinând că nu doreşte să deturneze atenţia Casei Albe de la problemele importante pe care le are, printre care iniţierea unei reforme în sistemul sanitar şi a unei legislaţii noi privind schimbările climatice. El i-a acuzat pe oponenţii reformelor (atât republicani – pe care i-a numit „jigodii”, cât şi democraţi) că şi-au „concentrat armele” împotriva sa. Potrivit Huffington Post, Jones era o piatră de moară pentru Casa Albă din cauza trecutului său ca membru al unei mişcări radicale de stânga (STORM, de inspiraţie maoistă şi care îşi propunea să demonstreze împotriva brutalităţilor poliţiei).

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE