Părinții elevilor din Chișinău sunt îndemnați să nu plătească nimic pentru grupele cu program prelungit, deoarece taxele de 360 de lei și 690 de lei, anunțate astăzi de primarul general Ion Ceban, ar fi ilegale. Totodată, directorii instituțiilor de învățământ sunt somați de către liderul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Zinaida Popa, să nu-i oblige părinții să plătească aceste taxe, astfel încât Ion Ceban să poată plăti în acest an dobânzi de 465 de milioane de lei la împrumuturile luate în ultimii patru ani.
„Astăzi am întocmit o scrisoare adresată către toți directorii instituțiilor de învățământ din municipiul Chișinău. Le-am explicat anumite detalii cu privire la grupele cu program prelungit din clasele primare și finanțarea acestora. La momentul actual nu există nicio decizie a CMC care ar permite colectarea acestor bani de la părinți. Respectiv, ceea ce are loc astăzi este ilegal. Cu regret, directorii sunt puși într-o situație incertă și sunt victimele unor răfuieli politice din partea primarului Ion Ceban”, a menționat Zinaida Popa într-o postare pe Facebook, notează ziarulnational.md.
Potrivit ei, grupele cu program prelungit trebuie să fie în continuare finanțate din bugetul municipiului Chișinău, așa cum a fost până acum.
„Avem încrederea că directorii administrează instituțiile de învățământ în limitele legislației în vigoare. Deciziile luate peste noapte de șeful Direcției Educație Chișinău, la indicația primarului Ion Ceban, sunt rezultatul împrumuturilor majore luate de Primăria Chișinău în ultimii patru ani, pentru care doar costurile pentru anul 2024 sunt de 465 milioane de lei. Stimați părinți, nu plătiți aceste grupe cu program prelungit, pentru că aceasta este responsabilitatea și datoria municipalității. Trebuie să ne solidarizăm și să-i zicem primarului Ion Ceban să includă banii necesari în bugetul municipal. Este imoral ceea ce face Ion Ceban, tocmai din acest motiv fracțiunea PAS a convocat ședința CMC pentru data de 25 ianuarie, unde vom aborda și acest subiect”, a concluzionat Zinaida Popa.
Primăria capitalei a anunțat, astăzi, 22 ianuarie, că grupele cu program prelungit nu au fost desființate, doar că părinții vor fi obligați să plătească între 360 și 690 de lei pe lună, în funcție de numărul de ore. Totodată, elevii din familiile social vulnerabile vor beneficia gratuit de alimentație la prânz și acces în grupele cu program prelungit, toate cheltuielile urmând să fie acoperite din bugetul municipal. În total, circa 6.000 de elevi vor beneficia de aceste facilități.