Premierul polonez Donald Tusk a început luni dimineaţă o vizită la Kiev, în Ucraina, a anunţat serviciul său de presă, potrivit AFP, citată de Agerpres. Este prima sa vizită în ţara vecină, care luptă împotriva invaziei ruse.

Fostul preşedinte al Consiliului European, care a preluat funcţia de şef al guvernului de la Varşovia la 13 decembrie, a subliniat că situaţia din Ucraina şi din prima linie a frontului este „problema numărul unu pentru securitatea poloneză”.

„Alte probleme trebuie, de asemenea, abordate, inclusiv cele legate de interesele transportatorilor polonezi, aşa că sunt lucruri de discutat la Kiev”, a adăugat el.

Transportatorii polonezi, care blochează graniţa cu Ucraina din noiembrie pentru a denunţa concurenţa neloială din partea Kievului, şi-au suspendat protestul săptămâna trecută, în aşteptarea rezultatelor discuţiilor dintre noul guvern de la Kiev şi Bruxelles şi a măsurilor pregătite de noua coaliţie de guvernământ.

La întâlnirea cu Zelenski, premierul Tusk a declarat că ambele țări sunt pregătite să finalizeze discuțiile privind investițiile pentru producerea în comun de muniții și arme, relatează Sky News.

Liderul polonez, care a revenit la putere în Polonia luna trecută și care dorește să arate că o schimbare de guvern nu va aduce o schimbare în politica ucraineană, urmează să se întâlnească și cu premierul ucrainean Denys Shmyhal.

Vizita sa are loc la o zi după ce oficiali instalați de Moscova în estul Ucrainei au raportat că bombardamentele ucrainene au ucis cel puțin 27 de persoane la periferia unui oraș ocupat de Rusia.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE