Se va permite finalizarea urmăririi penale și înaintarea acuzării în lipsa bănuitului, dacă se cunoaște locul aflării acestuia peste hotare.

Hoții și oligarhii care au fugit din țară nu vor mai putea scăpa de justiție. Odată ce sentința va fi finală, autoritățile vor putea să le confiște și averile.

Astfel, va fi posibila deblocarea dosarelor penale, care ani de zile nu pot fi instrumentate și finalizate din cauză că persoanele vizate ignoră, intenționat și abuziv, acțiunile organelor de drept.

Multe dintre aceste „personaje” arhicunoscute, asupra cărora planează bănuieli rezonabile că ar fi prejudiciat statul și ar fi furat banii cetățenilor noștri, și-au găsit refugiul în diferite țări și continuă să trăiască în condiții de lux. Asta în timp ce procurorii și judecătorii așteaptă ca acestea să se prezinte în instanță pentru a finaliza examinarea cauzelor, iar cetățenii așteaptă pedepsirea lor și confiscarea bunurilor adunate ilegal. Este de la sine înțeles că aceste persoane nu se vor prezenta benevol în fața organului de urmărire penală sau a instanței de judecată.

Totodată, proiectul prevede și garanții pentru persoana condamnată în lipsă. Aceasta va putea solicita reluarea examinării cauzei penale, dacă va depune personal sau prin intermediul unui apărător o cerere în acest sens către organele competente. Astfel, se garantează dreptul persoanei la un proces echitabil și dreptul de a se apăra.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE