Parchetul European ar putea sprijini  Moldova în cazurile de recuperare a banilor fraudați, iar în situațiile în care vor exista anchete comune atunci Parchetul va putea sprijini chiar și recuperarea averilor, a declarat procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

Laura Codruța Kövesi se află într-o vizită de câteva zile la Chișinău. Parchetul European (EPPO) și Procuratura Generală din Moldova semnează miercuri, 13 iulie, un acord de cooperare.

Kövesi a încurajat autoritățile moldovene  în dorința de a face instituțiile judiciare independente și eficiente, dar, a spus ea, trebuie răbdare și perseverență, iar la acest efort trebuie să participe toată societatea.

Fiind întrebată dacă Parchetul European ar putea ajuta Moldova în recuperarea banilor fraudați în mai multe jurisdicții europene, Kövesi a ținut să menționeze.

„Orice ajutor pe care îl poate oferi instituția europeană trebuie făcut în limitele competențelor pe care Parchetul European le va avea. În cazul în care vom avea aceste anchete comune și sper că vom avea, este unul din motivul pentru care mă voi întâlni  cu reprezentanți ai Poliției și Procuraturii. Este important să îmbunătățim și nivelul de detecție. Dacă nu ai informație, nu ai dosare n-ai ce să investighezi. În cazul în care aceste anchete comune vor exista, cu siguranță, tot ceea ce se află pe teritoriul a 22 de state membre, noi putem să furnizăm informații, probe, putem să furnizăm anumite date. Parchetul European are acces la toate bazele de date atât la nivel național, cât și la nivel european”, a precizat Codruța Kövesi.

Ea a mai spus că Parchetul Eueropean poate colabora cu toate instituțiile de combatere a spălării banilor, iar o prioritate a instituției pe care o conduce este recuperarea prejudiciilor care au fost cauzate.

„Avem o prevedere legală în Regulament, care spune că putem coopera inclusiv cu toate instituțiile de combatere a spălării banilor, deci în situația în care aceste anchete comune vor exista, cu siguranță vom putea sprijini chiar și pentru recuperarea averilor pentru că aceasta este și o prioritate a Parchetului European. Nu este suficient doar să investighezi, este foarte important și să recuperezi prejudiciile care au fost cauzate”, a declarat Laura Codruța Kövesi.

Șefa Parchetului European, a mai adăugat că  la un an de la constituirea acestei instituții au fost analizate peste 4000 de sesizări, inghețate bunuri din infracțiuni de peste 251 milioane de euro, iar în instanțe au fost trimise 28 de rechizitorii si obținute 4 condamnări definitive.

Laura Codruța Kövesi, a avut întrevederi cu șeful statului Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE