“Comuniştii ar trebui să stea cuminţi şi să ne permită să preluăm guvernarea, deoarece situaţia economică din R. Moldova este dezastruoasă”, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță pentru Info-Prim Neo.
”Sunt absolut sigur că vom avea o susţinere financiară din afară, ca să reparăm tot ce au distrus comuniştii în 8 ani de guvernare, să încercăm să ieşim din criză cu şocuri minime”, spune Veaceslav Ioniţă, precizând că noua guvernare va aduce ţara la normalitate prin modificări legislative, reduceri de cheltuieli, distrugerea verticalei puterii şi acordarea drepturilor pentru autorităţile publice locale de a gestiona banii.
Referindu-se la alte efecte negative ale guvernării comuniste, Ioniţă afirmă că prin violarea permanentă a drepturilor cetăţenilor, PCRM a creat o societate muribundă, care nu mai reacţionează în nici un fel “când este violat corpul care se numeşte R. Moldova”. Societatea tace atunci când agenţii economici sunt deposedaţi de proprietăţi, nu este uimită de proporţiile corupţiei, nu se impacientează când îi sunt bătuţi sau chiar omorâţi copiii, nu mai crede că ţara poate fi adusă la normalitate. În acest context, Ioniţă susţine că şi birocraţii au fost acceptaţi pasivă de societate, iar aceştia şi-au asumat dreptul de judecători, cum ar fi în cazul angajaţilor Inspectoratului Fiscal de Stat. “În mod normal, angajaţii Fiscului fixează încălcările, dar nu au dreptul să ia decizie judecătorească”, a declarat deputatul în Parlamentul R. Moldova, Veaceslav Ioniţă.
Precizăm că în lunile aprilie-iunie ale anului curent, guvernarea comunistă a împrumutat de pe piaţa internă de capital circa 500 mln lei, iar în luna iulie – circa 300 mln lei, spune Ioniţă. El afirmă că sistemul economic creat de “clovnii din Guvern” nu permite colectarea banilor pentru achitarea salariilor şi pensiilor. Mai mult, din cauza micşorării masei monetare de la 23 la 17 mlrd lei, Guvernul riscă să aibă, spre sfârşitul anului, o datorie faţă de Banca Naţională de 4 mlrd lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE