În termeni anuali, economia niponă, a doua la nivel mondial, a crescut în trimestrul al doilea cu 3,7%.
Creşterea economică ar putea continua în Japonia în următoarele trimestre, datorită creşterii producţiei companiilor, stimulată de cererea la export şi de măsurile de stimulare a economiei implementate de guvernele din întreaga lume.
Totuşi, economiştii au îndemnat la prudenţă, subliniind că o mare parte dintre măsurile "anticriză" din cele mai mari economii ale lumii vor expira în următoarele luni, afectând probabil cererea pentru exporturile Japoniei.
Totodată, situaţia dificilă de pe piaţa de muncă va continua să afecteze cererea internă şi cheltuielile de consum ale populaţiei, în special după ce guvernul va înceta să acorde subvenţii pentru achiziţia de autoturisme şi electrocasnice.
Creşterea economică de 0,9% înregistrată în Japonia în perioada aprilie-iunie se plasează sub estimările analiştilor, care anticipau un avans de 1% al PIB.
Statele Unite au înregistrat o contracţie economică de 0,3% în trimestrul al doilea, iar economia zonei euro s-a restrâns cu 0,1% în aceeaşi perioadă faţă de primele trei luni.
Germania şi Franţa sunt primele state din grupul G7 al celor mai mari economii dezvoltate care au ieşit oficial din recesiune, după ce au anunţat, săptămâna trecută, creşteri economice de 0,3% fiecare în aceeaşi perioadă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE