Comisia Pre-Vetting a venit cu clarificări privind materialele de evaluare ale candidaților la funcția de membri ai organelor autonome de judecători și procurori, în contextul modificărilor legislative recente. Potrivit Comisie, până în prezent, nu a fost distrus niciun material de evaluare.
Comisia Pre-Vetting a precizat că toți candidații evaluați au dreptul de a solicita acces la materialele de evaluare înainte de audiere sau în contextul contestării deciziei Comisiei.
"Inițial, Comisia a inclus toate materialele relevante în dosarul de evaluare al candidatului. Ca urmare a constatărilor Curții Supreme de Justiție în contextul procedurilor de examinare a contestațiilor privind deciziile Comisiei, Comisia și-a schimbat practica și din august 2023 include în dosarul de evaluare al candidatului toate materialele colectate în timpul procesului de evaluare. În toate procedurile de contestare a deciziilor Comisiei (decizii de evaluare inițiale sau reluate),o copie a dosarului de evaluare al candidatului a fost furnizată candidatului și Curții Supreme de Justiție. Toate materialele de evaluare sunt păstrate de Comisie în format electronic. Documentele pe hârtie sunt scanate și digitalizate și incluse în dosarul de evaluare al candidatului. O copie pe hârtie a materialelor de evaluare este furnizată candidatului, la cerere, și, în caz de contestare a deciziei Comisiei, Curții Supreme de Justiție", a precizat Comisia.
Totodată, Comisia a subliniat faptul că, până în prezent, nu a distrus niciun material de evaluare, deoarece mandatul său încă nu s-a încheiat:
"Mandatul Comisiei se va încheia la finalizarea examinării contestațiilor depuse împotriva deciziilor acesteia de către Curtea Supremă de Justiție. În prezent, există opt contestații împotriva deciziilor Comisiei pendinte la Curtea Supremă de Justiție. Având în vedere modificările legislative recente, Comisia își va modifica Regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei pentru a transmite materialele de evaluare Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, respectiv, înainte de distrugerea acestora".
Legea care stabilește ca actele din Vetting și Pre-Vetting să fie distruse după transmiterea acestora către CSM sau, după caz, către CSP, a fost votată la ședința din 13 septembrie a Parlamentului, iar ieri a intrat în vigoare. Această lege a atras numeroase critici în societate