Comisia europeană a propus majorarea asistenței macro-financiare (AMF) în curs de acordare Republicii Moldova cu până la 145 de milioane de euro, ceea ce ridică suma totală a sprijinului în curs de acordare pentru această țara noastră la 295 de milioane de euro, a informat executivul european într-un comunicat, în timp ce șefa Comisia, Ursula von der Leyen, a subliniat că UE este solidară cu Moldova pentru a face față undelor de șoc cauzate războiului Rusiei în Ucraina.

Prin această propunere, Comisia este alături de Republica Moldova, care continuă să pună în aplicare agenda de reformă, în timp ce se confruntă cu consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, se luptă cu o criză energetică și găzduiește un număr mare de refugiați din Ucraina. Propunerea vine în urma anunțului făcut de președintele von der Leyen la Chișinău în noiembrie 2022 cu privire la un sprijin financiar suplimentar pentru Moldova, notează caleaeuropeana.ro

„Suntem solidari cu Moldova, în timp ce undele de șoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să aibă un impact asupra țărilor. Astăzi propunem să suplimentăm asistența macro-financiară pentru Moldova cu 145 de milioane EUR. Acest lucru va sprijini în mare măsură economie și securitate energetică a țării”, a declarat, von der Leyen.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE