Vicepremierul, Andrei Spînu, a făcut publice, toate contractele semnate între Energocom și Centrala de la Cuciurgan în decursul anului trecut. Oficialul nu a comentat detaliile acestor contracte, pentru care opinia publică a avut mai multe întrebări, dar a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău vor continua să asigure țara cu resurse energetice.

„Vom continua să asigurăm țara cu resurse energetice și vom avea grijă că informațiile referitor la acțiunile guvernului în domeniul energetic să fie publice”, a scris Spînu.

Pe de altă parte, fostul deputat Alexandru Slusari a scris că aceste contracte între SA „Energocom” și MGRES privind livrarea energiei electrice malului drept au fost semnate în defavoarea R.Moldova, iar conținutul lor ar putea trezi un interes sporit pentru procurori. Potrivit lui Slusari, după semnarea ultimului contract din 3 decembrie 2022, conducerea Energocom ar trebui să fie urmărită penal pentru recunoașterea Transnistriei.

„În preambulul ultimului contract Energocom recunoaște că Termocentrala din Cuciurgan exportă energia electrică în R.Moldova. Apropo, în acordurile precedente această formulare anticonstituțională lipsește. Ancheta urmează să stabilească circumstanțele apăriției clauzei respective”, a scris Slusari.

Un alt aspect la care se referă fostul vicepreședinte al Parlamentului ține de corectitudinea părților. Mai exact, precizează el, în cazul în care Energocom întărzie achitarea energiei electrice livrate mai mult de 3 zile, se calculează penalitate. „Totodată, contractul nu prevede nici o sancțiune pentru Centrala din Cuciurgan pentru sistarea sau reducerea energiei electrice furnizate, atunci când dorește ea sau cei de la Moscova. Sper, foarte mult, că în scurt timp, experții se vor expune punctual pe toate aspectele tehnice și juridice ale documentelor publicate și aștept că contractele respective vor trezi un interes sporit din partea Procuraturii”, a scris Slusari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE