”Click pe tineri” este tabăra de vară organizată de AO Centrul Pro Comuntate în parteneriat cu Kontakt der Kontinenten pentru 64 de tineri din patru localități rurale ale R. Moldova. Beneficiarii taberei sunt tineri cu vârsta între 12 și 29 de ani din localitățile: Cotiujenii Mari și Vadul Rașcov r-nul Șoldănești, s. Varnița r-nul Anenii Noi, s. Ulmu r-nul Ialoveni.
Programul taberei are drept scop dezvoltarea capacităților de autoorganizare, comunicare, dirijare a tinerilor care, pe viitor vor facilita procesul de participare a tinerilor la dezvoltarea comunitară a localității lor.
”Dorim să dezvoltăm în aceste comunităţi activități care îi pot motiva şi forma pe tineri ca lideri, și care vor contribui la ocuparea unui loc de muncă”, a spus pentru Politik, directorul executiv al Centrului Pro Comunitate, Vitalie Postu. ”Ne-am gândit să provocăm o competiție între aceste localități, finalităţile proiectului să aibă o continuitate bine asigurată chiar şi după încheierea oficială a lui, creînd noi oprtunități de viitor, a mai spus Postu.
Întrebat care a fost modalitatea de selecție a localităților beneficiare, directorul executiv a răspuns: ”ne-am propus să fie 2 localități din zona de centru a țării și 2 din zona de nord. Totodată am ținut cont de experienţele anterioare ale comunităţilor în elaborarea şi implementarea proiectelor de tineret cît şi gradul de implicare a tinerilor la acest proces”. 
Tinerii au asimilat cunoştinţe noi, viziuni şi experienţe interesante pe parcursul desfăşurării taberei ”am făcut activități foarte interesante și variate, am tratat subiecte despre comunicarea non verbală, lucrul în grup, cum să ne înțelegem între persoane. După ce plecăm de aici avem drept scop să implicăm și alţi tineri din localitatea noastră în asemenea proiecte și seminare”, a spus Dima, unul dintre participanți, 18 ani.
”Am învățat cum să facem schimb de experiență, cum să lucrăm într-un grup mare de persoane. După ce mă voi întoarce în localitatea mea voi ajuta și pe alți tineri să se dezvolte prin intermediul cunoștințelor mele acumulate aici”, a spus Elena, 14 ani.
Valeriu, tânărul de 15 ani a spus că i-au plăcut foarte mult concursurile și lucrul în grup ”felul în care putem să ne dezvoltăm abilitățile de a lucra în echipă, despre posibilitățile de crea un centru de tineret”.
Tinerii au beneficiat și de un schimb de experiență din străinătate, fortificîndu-şi evident capacităţile lor de comunicare în limba engleză. La tabără sunt prezenți 3 formatori veniți din Olanda, Ruben Drost, Michiel Brus, Simon Kodwijk şi 2 formatori de la Centrul PRONI pentru Educaţie Socială din Croaţia, Goran Jelenic, Irena Mikulic, menţionînd că le place acest schimb de experiență ”pentru că tinerii prezintă un grup aparte a societății și trebuie să fie motivați pentru a se dezvolta” a menționat Ruben.
”Pot spune că am învățat și eu multe lucruri interesante de la tinerii de aici, este un program interesant și diferit cu multe activități utile” a menționat Michiel.
Tabăra de vară Click pe tineri este organizată în cadrul proiectului ”Tinerii în centru”, în perioada 20 iulie – 02 august, finanțat de Programul MATRA al Ministerului Afacerilor Externe din Olanda.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE