Prin decizia sa, alegătorii din Moldova au dat un vot clar pentru integrarea europeană, care va depinde în mod decisiv de dezvoltarea politicii interne şi externe a ţării. În prezent, lucrurile vor depinde mai întâi, de avansarea constructivă a negocierilor în cadrul Parteneriatului Estic. Germania şi UE vor trebui să susţină Republica Moldova pe această cale, se arată într-un comunicat al Bundestag-ului german, semnat vineri, 31 iulie.
Viitorul democratic şi european al Republicii Moldova se află acum în mâinile Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Liberal (PL) şi Alianţei Moldova Noastră (AMN), precum şi Partidului Democrat de orientare social democrată (PDM).
Protestele violente care au urmat după alegerile parlamentare din aprilie şi reacţia dură a puterii de stat au condus la o polarizare puternică a societăţii moldoveneşti. Exacerbările din campaniile electorale recente duse în special de Partidul Comuniştilor, au adâncit şi mai mult această divizare. Noul parlament şi viitoarea guvernare au ca sarcină de a înlătura aceste animozităţi.
Şi aici contează asigurarea principiilor libertăţii – libertăţilor omului, libertăţii presei, dar şi a libertăţii economice, ţinându-se cont de echilibrul social în condiţiile unei situaţii economice precare. Vor trebui respectate regulile democratice în formarea majorităţii parlamentare. În cazul unei schimbări de putere, nu este loc pentru o recurgere la mijloace extraparlamentare şi nedemocrate de exercitare a presiunii.
Noul guvern al Moldovei va sta în faţa unor sarcini complicate. După aproape o jumătate de an fără un guvern completamente funcţional, Moldova trebuie să se confrunte cu efectele grave ale crizei economice. În acelaşi timp, este nevoie de reconsolidarea colaborării ţării cu partenerii europeni. Un pas decisiv în acest sens va fi încetarea tratării inegale a cetăţenilor UE,) (aşa cum a fost sancţionat în hotărârea Consiliului de miniştri) ca rezultat al introducerii nejustificate a regimului de vize pentru România, aceasta fiind o premisa pentru urmărirea unei politici consecvente de integrare în UE.
Manfred Grund, Însărcinat cu afaceri pentru relaţiile cu Republica Moldova în cadrul Bundestag-ul german
Michael Georg Link, membru al Bundestag-ului
Markus Meckel, Purtător de cuvânt adjunct pentru politica externă a fracţiunii SPD/Partidul Social Democrat
Rainder Steenblock, Purtător de cuvânt pentru politica europeană al fracţiunii Alianţa 90/Partidul Verzilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE