Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, readuce în discuții subiectul ineficienței Consiliului Concurenței în Moldova. Slusari invocă o decizie pe care instituția  trebuia s-o adopte, acum un an, un raport legat de constatarea unor jocuri de cartel pe piața petrolieră.  Raportul urma să fie examinat în plenul Consiliului Concurenței, după care urmau să fie emise decizii de amendare ,de zeci de milioane, a companiilor vizate. Mai exact el se referea la raportul Consiliului Concurenței prezentat în Parlament, 2 ani în urmă, privind acțiunile concertate pentru șase companii petroliere în perioada 2019-2021.

„Am reușit să citesc documentul, chiar dacă comisia l-a secretizat. Proiectul conține multiple probe referitor la acorduri permanente de cartel din partea petroliștilor, care, în doi ani, s-au distrat cum au vrut și de căteva ori nejustificat au majorat prețurile la benzina și motorină.

Raportul urma să fie examinat în plenul Consiliului Concurenței, care ar trebui să emită decizia de amendare a companiilor vizate cu amenzi de zeci de milioane. Nu sunt sume foarte mari pentru magnații din domeniul petrolier, însă era important să fie creat un precedent”, spune Slusari.

El a mai spus că această instituție nu-și onorează atribuțiile și dăunează unele procese economice.

„Au trecut aproape doi ani de cănd s-a schimbat guvernarea. Un an în urmă a fost desemnată nouă conducere a Consiliului Concurenței, promovată de Dumitru Alaiba. Unde-i decizia Consiliului Concurenței pe acțiunile petroliștilor ? Cu ce, în genere, se ocupă această instituție, care ar trebui să fie una strategică în economia de piață, mai ales în așa țară mică, cum este Moldova? Impotența entității respective a contribuit semnificativ asupra lipsei concurenței în mai multe sectoare ale economiei și creșterii vertiginoase a inflației”, a concluzionat Alexandru Slusari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE