Awol Allo, profesor de origine etiopiană, asociat al Universităţii Keele din Marea Britanie, a declarat că Abiy Ahmed merită premiul pentru pace pentru rolul pe care l-a avut în încheierea unui conflict de 20 de ani între Etiopia şi Eritreea.
 
"Sunt de părere că ce a făcut Abiy cu problema privind Eritreea a fost ceva foarte curajos şi remarcabil. Cele două ţări nu se mai află în război. Familiile au fost reunite pentru că zborurile între cele două state au fost reluate. Relaţiile care au fost tensionate timp de 20 de ani au fost refăcute", a afirmat acesta.
 
Preşedinta Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen, a declarat că "eforturile lui Abiy Ahmed merită să fie recunoscute şi au nevoie să fie încurajate", adăugând că speră ca acest premiu "să consolideze munca importantă a premierului etiopian".
 
"Premierul Abiy Ahmed a căutat să promoveze reconcilierea, solidaritatea şi justiţia socială", a declarat aceasta.
 
După preluarea şefiei Guvernului, în aprilie 2018, Abiy Ahmed a luat măsuri de eliminare a represiunii politice, eliberând prizonierii politici, înlăturând interdicţiile ce vizau partidele politice şi anchetând oficialii acuzaţi de abuzuri la adresa drepturilor omului.
 
Anul acesta au fost nominalizaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace 223 de persoane şi 78 de organizaţii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE