În față Moscovei se afla o provocare imediată: rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova au măturat de la putere ultimul partid comunist aflat la conducere în Europa, în favoarea opoziției pro-europene. Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) au menținut presiunea tactică a „revoluției Twitter” nereușite din Moldova, de pe 7 aprilie, pentru a forța o schimbare a regimului care să ducă la un sfârșit al conducerii președintelui în exercițiu Vladimir Voronin, scrie Epoch Times în pagina electronică, duminică, 23 august.  
UE a făcut Moldovei promisiuni generoase de integrare economică, iar răspunsul Moscovei a fost o contraofertă, făcută în luna iunie, cu un împrumut de 500 de milioane de dolari.
Jucătorul surpriză a fost China, care a intrat în joc cu un acord de împrumut în valoare de un miliard de dolari, cu o dobândă de 3%, eșalonat pe o perioadă de 15 ani și cu o perioada de grație de 5 ani în ceea ce privește plata dobânzilor.
Beijingul și-a manifestat dorința de a garanta financiar întreaga economie a Moldovei, care are un produs intern brut estimat la 8 miliarde dolari americani și un buget de 1,5 miliarde de dolari.
Moldova este o țară unde China a fost pe plan istoric mai degrabă un observator, decât un jucător. De fapt, oferta făcută moldovenilor este prima încercare a Beijingului din afara Asiei Centrale, către marginile conflictuale vestice ale Eurasiei.
Există unele dovezi ale unei abordări coordonate ale Occidentului – Uniunea Europeană și Statele Unite – față de Rusia. „Parteneriatul Estic” al Uniunii Europene, dezvăluit în Praga în luna mai, aspiră să împingă zona de influență a Rusiei și să mărească influența Occidentală în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Bielorusia și Ucraina, printr-o rețea de ajutor economic, comerț liberalizat și investiții și regimuri de vize care încurajează țările respective să își slăbească legăturile cu Rusia, oferind un oarece sprijin logistic, economic și politic.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE