„CET-Nord” a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră, iar prețul de achiziție a fost mult sub cel pe care îil achită consumatorii casnici Care a fost prețul - E mult sub tariful pe care îl achtă consumatorii casnici

S.A. „CET-Nord”, a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră operată de Bursa Română de Mărfuri, reprezentată la Chișinău de BRM EAST ENERGY. Licitația s-a desfășurat joi, 11 aprilie, în conformitate cu procedura de organizare și funcționare a platformei Over the Counter (OTC), ce asigură transparență maximă prin publicarea tuturor datelor tranzacției, inclusiv a contractului de furnizare și caietului de sarcini. Câștigătoare a licitației a fost desemnată compania SRL „NATURAL GAZ DC”, iar astăzi a fost semnat contractul pentru livrarea a 22279,649 MWh gaze naturale, la prețul de 691.90 MDL / MWh (circa 7,35 MDL/m3), cu livrare în perioada 01.05.2024-01.10.2024.

Conform caietului de sarcini și contractului de vânzare cumpărare, prețul include toate costurile aferente livrării gazelor naturale până la locul de consum, inclusiv costurile de transport, echilibrare și alte taxe. Menționăm că prețul înregistrat în tranzacție este în linie cu media europeană luând în calcul o cantitate, o perioadă de livrare și servicii incluse similare.

Conform datelor puse la dispoziție de Natural Gas DC SRL, gazele naturale ce urmează a fi furnizate către CET NORD SA vor fi achiziționate în exclusivitate de pe bursele europene, inclusiv din România.

Prin intermediul platformei Bursei Române de Mărfuri, orice consumator non-casnic își poate asigura achiziționarea de gaze naturale printr-un proces de licitație electronică la care pot participa toți furnizorii de gaze naturale înregistrați.

Încurajarea unei competiții corecte și eficiente între furnizorii de gaze naturale din Republica Moldova va duce la obținerea unei transparențe crescute, a unui preț competitiv pentru consumatorii finali, precum și la crearea unui mediu stabil și durabil în ceea ce privește diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale, crescând astfel securitatea energetică a țării.

Consumatorii casnici achită acum peste 14 lei pentru m3 de gaze

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE