Analistul politic Petru Bogatu a declarat că “comuniştii, prin publicaţiile controlate de ei, continuă să incite lumea la violenţe”. “Sunt suficiente argumente de a intenta dosar penal pe numele lui Vladimir Voronin, pentru instigare la ură interetnică”, a adăugat Bogatu.
La rândul său, analistul politic Nicolae Negru a declarat că “războiul din campania electorală încă nu s-a terminat”. “Noua putere a chemat la pace, dar PCRM duce un război direct cu noua putere. Sunt acţiuni împotriva celor care se consideră români. Se poate crede că nu a fost întâmplătoare explozia în momentul când pe scenă evolua un cunoscut interpret în România”, a mai spus Negru.
Analiştii au mai declarat că “PCRM trebuie tras la răspundere, dacă există o legătură directă între acest partid şi explozia de ieri”.
Generalul în rezervă Anatol Gamurari susţine că s-a aşteptat la unele acţiuni din partea celora care au pierdut puterea, implicit controlul asupra maselor. “La 6-7 aprilie s-a încercat să se folosească aceeaşi metodă prin explozibil şi arme”. “Acum în structurile de forță se duc lupte interne, se doreşte ca noua putere să fie intimidată din toate părţile. Consider că explozia de ieri este un act antinaţional”, a mai precizat Gamurari".
Potrivit lui Bogatu, explozia de ieri a fost un atentat terorist. “Sunt semnele unei conspiraţii. Toate împreună crează o puternică presiune în societate, inducerea unui haos. Responsabilitatea politică şi morală o poartă PCRM, presa afiliată lor fiind o unealtă în acest sens. Mark Tkaciuk era omul de la Preşedinţie care dirija instituţiile media afiliate comuniştilor. Erau operaţiuni diversioniste. Această mass-media trebuie să răspundă juridic, ca şi PCRM, pentru că există instigare la ură, ameninţări” a mai declarat la JURNAL TV, Pentru Bogatu.
Şi Nicolae Negru spune că e cu siguranţă un act terorist. “Se doreşte cu ajutorul armelor să se influenţeze politic. Trebuie introduse modificări în legislaţie ca aceste elemente de propagandă să fie oprite”, este de părere editorialistul Jurnal de Chişinău, Nicolae Negru.
În context, generalul în rezervă Anatol Gamurari a declarat că la 7 aprilie serviciile SIS ştiau despre tot ce se întâmplă, “unii chiar punând umărul”. Generalul este de părere că “venind la putere, tânăra guvernare trebuia să fi făcut schimbările momentan, cum trebuie, dar aşa au fost numite doar primele persoane, aparatul de jos aşa cum a fost antinaţional aşa a şi rămas. Ce-i care au slujit un clan nu s-au schimbat, nu pot acum să respecte legea”.
Referindu-se la declaraţiile Procuraturii care a afirmat că în spatele atentatului terorist de ieri ar fi fost un fel de Al-Qaeda, Gamurari a declarat că “Al-Qaeda moldovenească a fost Papuc care era “acoperişul” la [traficul] de droguri din ţara noastră”.
Analiştii politici mai sunt de părere că actualul Guvern trebuie să se mişte mai repede şi să facă “curăţenie” în instituţiile publice.
“Este imposibil într-o lună să schimbi totul. Dar persoane compromise cum ar fi Zubic, Botnari trebuiau retrase imediat. Unele lucruri trebuie făcute cu mai multă hotărâre”, a precizat Nicolae Negru. Petru Bogatu a declarat că “noua putere trebuie să dea dovadă de curaj şi luciditate politică”. “Este pentru prima dată când R. Moldova se confruntă cu un val de violenţe şi chiar atentat terorist. Impactul asupra societăţii este deocamdată imprevizibil. Vor fi speculate aceste situaţii din nou de PCRM”, a mai spus Bogatu.
Nicolae Negru a precizat că “nu este vorba doar de simpla predare a puterii în stat, dar sunt puse în joc mari interese economice”. “Se descoperă că unii au deţinut monopol la import, export. Aceste lucruri nu se cedează cu uşurinţă. Acolo unde sunt bani este şi crimă. Nu este crimă care nu poate fi săvârşită de dragul banilor”, a mai spus Negru.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE