politik.mdControlul preliminar al materialelor acumulate pe faptul disensiunilor dintre datele din declaraţiile cu privire la venituri şi cheltuielile efectuate prin intermediul cardului bancar al lui Oleg Voronin pot fi efectuate doar în cadrul unei urmăriri penale în procesul efectuării căreia, prin procedee probatorii, urmează a fi stabilite circumstanţele cazului, a anunţat joi, 25 februarie, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC).
Bogdan Zumbreranu, director adjunct al Direcţiei Generale urmărire penală a CCCEC a anunţat că a fost dispusă începerea urmăririi penale pe semnele componenţei de infracţiune prevăzută în Codul penal care se referă la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi a articolului ce se referă la evaziunea fiscală a întreprinderilor care a condus la neachitarea impozitului în proporţii deosebit de mari. Preventiv, se invocă suma de circa 66 milioane de lei.
Zumbreanu, însă, a accentuat că urmărirea penală a fost începută pe faptul comiterii infracţiunilor respective, iar la etapa actuală nici o persoană fizică sau juridică nu are calitatea de bănuit sau învinuit. Deja au fost înaintate câteva versiuni, ce urmează a fi verificate, iar în cadrul urmăririi vor fi audiaţi şi cetăţeni ai altor state, a anunţat el. Zumbreanu a evitat să dea careva nume sau denumiri ale agenţilor economici „pentru a nu admite speculaţii nefondate”.
Conform Codului Penal (art.243), infracţiunile de spălare de bani în proporţii deosebit de mari sunt pedepsite cu închisoare pe un termen de la cinci până la zece ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE