www.politik.mdDeputaţii primului Parlament, anii 1990-1994, invită actuala guvernare, deputaţi din fostul Parlament, ONG–urile, membri ai guvernului, cât și foștii membri, să participe la o conferinţă ştiinţifico-practică consacrate aniversării a 20 de ani de la constituirea acestuia.
Scopul conferinței, care va avea loc pe 16 aprilie la Palatul Republicii este de a readuce discuții a realizărilor și a insucceselor celor 20 de ani de independență și a perspectivelor parlamentarismului în R. Moldova, a declarat preşedintele Asociaţiei ”Parlamentul–90”, Sandulachi Pantelei, joi, 25 februarie, într-o conferință de presă.
Alexandru Moşanu, preşedintele primului Parlamentului a spus că vor fi discutate foarte multe teme importante din acea perioadă, dar actuale și azi, menționând, totodată, că această conferinţă va fi organizată din forţe proprii pentru că actuala guvernare nu le oferă resurse. ”Vom discuta cum este tratat acum şi cum ar trebui să fie tratat rolul Parlamentul din legislatura anilor 1990-1994 în edificarea acestui stat. Trebuie să studiem cum a evoluat clasa politică, câţi erau din nomenglatura comunistă, câți dintre cei democraţi, care au fost oscilaţiile dintre est și vest”, a precizat Moșanu.
Conferinţa vine să înceapă un lucru important, spune Anatol Ţăranu ex-deputat, și anume acoperirea unui vid imens în ceea ce priveşte istoria parlamentarismului contemporan în R. Moldova, care s-a creat datorită faptului că au ars foarte multe documente în incinta Parlamentului la 7 aprilie. Regretăm foarte mult faptul că au ars stenogramele primului Parlament, a mai adăugat Țăranu.
„Vrem să explicăm cum a apărut conflictul transnistrean, cine este vinovat de separatism, cum au avut loc evenimentele din acea perioadă, vrem să arătăm rolul Rusiei, a organismelor internaționale, care a fost poziția Parlamentului, poziția, declarațiile de atunci, care este realitatea de atunci”, a spus ex-deputatul, Petru Muntean, vice preşedintele baroului de avocaţi.
Deputații primului Parlament au mai spus ca până la 2 aprilie 2010 poate să fie trimisă confirmarea prezenţei, dar și anunţarea cu prezentarea unui rezumat al materialului ce va fi expus. Tot atunci va fi lansat un album ce va include un set de fotografii pentru a prezenta momente unice din cadrul primului Parlament.
Toate materialele vor fi publicate într-o ediție specială jubiliară dedicată celor 20 de ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE