Sirenele antiaeriene au sunat vineri în toate regiunile Ucrainei după ce forţele militare ruse au lansat un atac cu cel puţin 60 de rachete asupra mai multor oraşe ucrainene, au informat surse oficiale de la Kiev, citate de EFE. Publicaţia locală Ukrainska Pravda a relatat totodată că au putut fi auzite explozii în Kiev şi Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, însă nu a precizat dacă s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu menționează că: „Republica Moldova este foarte afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Chiar în aceste moment, Ucraina este bombardată, civilii mor și sunt atestate deconectări de energie în țara noastră”.

Astăzi s-ar putea înregistra deconectări ale energiei electrice și în Republica Moldova, unii consumatori chiar ar fi deconectați deja. Conform Moldelectrica, în sistemul electroenergetic se înregistrează perturbații.

Autoritatea susține că fenomenul are loc din cauza atacurilor masive cu rachete contra Ucrainei. Deocamdată, consumatori deconectați nu sunt.

„În sistemul electroenergetic al Republicii Moldova din nou se înregistrează perturbații, urmare a atacurilor aeriene asupra Ucrainei. La moment nu există consumatori deconectați. Riscul deconectărilor, însă, este înalt”, a anunțat Moldelectrica.

Atacul din Kiev a fost confirmat de primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, care a anunţat că oraşul a fost atacat vineri cu rachete în mai multe puncte de pe malul stâng al fluviului Nipru, care străbate Kievul.

''Rusia a lovit malul stâng al capitalei'', în mai multe locuri, la primele ore ale dimineţii de vineri, a scris Kliciko pe canalul său de Telegram. ''Echipele de salvare au fost trimise la locurile afectate'', a adăugat el, dar nu a făcut referire la pierderi de vieţi omeneşti sau la pagube materiale în urma acestor atacuri.

''Nu părăsiţi adăposturile! Atacul împotriva capitalei este încă în desfăşurare'', a mai scris Kliciko, citat de AFP. Omologii săi din Harkov (nord-est) şi Poltava (centru-est) au anunţat la rândul lor că oraşele lor au rămas fără electricitate după bombardamentele matinale.

Totodată, potrivit Reuters, operatorul căilor ferate ucrainene a transmis că mai multe linii de cale ferată în regiunile Harkov, Kirovohrad, Doneţk şi Dnipropetrovsk au rămas fără curent electric după atacurile ruse cu rachete.

Ucraina s-a trezit vineri dimineaţă în sunetul sirenelor în întreaga ţară care avertizau cu privire la atacuri aeriene, a declarat Vitalii Kim, şeful administraţiei militare din regiunea Nikolaiev (Mikolaiv), care a menţionat că a numărat cel puţin 60 de rachete.

''Primele sirene au sunat în zori de zi, la ora locală 08:00 şi au vizat inclusiv malul stâng (al fluviului Nipru). La ora locală 08:10 a sunat o sirenă antiaeriană la Kiev, iar apoi în provinciile Jîtomîr şi Viniţa'', a adăugat responsabilul militar regional pe contul său de Telegram.

''Nu ignoraţi alertele de raiduri aeriene, rămâneţi în adăposturi'', a scris pe Telegram şi adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, Kirilo Timoşenko.

Din octombrie, Rusia a lansat mai multe valuri de atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, provocând pene de curent în întreaga ţară. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE