Dumitru Alaiba, numit ministru al Economiei în locul lui Sergiu Gaibu, după ce al doilea a depus cerere de demisie din funcție.

Cine este Dumitru Alaiba?

Moldova

Economist de profesie, cu studii în Republica Moldova și Finlanda, a fost timp de cinci ani consultat internațional și coordonator de proiecte în țări din Balcani și spațiul CSI.

În perioada 2009-2013 a fost șef adjunct al Direcției politici, planificare strategică și asistență externă în Guvernul condus de liberal-democratul Vladimir Filat. Următorii trei ani a condus Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova.

După ce, la finele anului 2015, președintele Nicolae Timofti l-a înaintat pe Ion Sturza la funcția de premier, Alaiba a devenit candidatul noului Guvern pentru fotoliul de ministru al Tineretului şi Sportului. Însă investirea Guvernului Sturza a eșuat, după ce ședința specială a Parlamentului din ianuarie 2016 a fost anulată din lipsă de cvorum.

În 2017 a co-fondat Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova), organizație neguvernamentală a cărei misiune este dezvoltarea democrației și drepturile omului.

La parlamentarele din februarie 2019 s-a alăturat Blocului Electoral ACUM și a candidat pe Circumscripția uninominală nr. 51 - SUA-Canada, pe care a câștigat-o detașat cu 2.206 voturi. Își păstrează fotoliul de deputat și în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE