Astfel, conform BOP-ului recent, circa 59% din populaţie consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită, ponderea persoanelor cu aceeași părere crește cu  8% faţă de studiul din octombrie 2008. Peste ¾ din respondenți continuă să fie nemulţumiți de activitatea conducerii ţării în domeniile principale ale vieţii sociale: salarii (86%), locuri de muncă (85%), nivel de trai (80%), agricultură (75%) sau de calitatea guvernării  în domeniul combaterii corupţiei (76%), asigurării pensiilor (73%), serviciilor privind asistenţa medicală (72%).
Deși actuala situaţie economică a ţării nemulţumeşte pe circa 57% din populaţie, Igor Dodon, Ministrul Economiei și Comerțului a afirmat la începutul anului ”că creșterea economică a țării va fi menținută la nivelul de 6,5%, în pofida crizei financiare mondiale. Situația din Moldova se află sub control, iar cetățenii de rând, nu resimt efectele recensiunii economice.” Aceeași poziție a fost expusă de ministrul Finanţelor, Mariana Durleştean la 23 ianuarie curent, într-o conferință de presă. ”R. Moldova nu riscă să fie atinsă de criza economică care a afectat mai multe ţări dezvoltate din lume.” Oficialul a catalogat drept neîntemeiată agitaţia în rândul populaţiei provocată de evoluţiile economice din SUA şi alte state dezvoltate.
La rândul său, şeful adjunct de echipă în cadrul Programului suport întreprinderilor mici şi mijlocii în zona rurală, Alexandru Muravschi, a subliniat că ”R. Moldova ar avea de suferit doar la capitolul relaţiilor economice cu ţările care au fost afectate de criză.” Declaraţii în acest sens au fost făcute şi anterior şi de alţi demnitari de stat şi experţi independenţi. Potrivit acestora, riscul declanşării unei situaţi de criză în R. Moldova este minim.  
Menționăm că efectele crizei declanşate anterior în SUA a afectat majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. În rezultat, cotaţiile bursiere au scăzut dramatic, iar euro s-a depreciat în raport cu dolarul SUA până la un nivel minim înregistrat acum un an. La moment toate statele sunt în căutarea de soluţii comune pentru depăşirea acestei situaţii.
Datele prezentate de BOP recent au arătat că în pofida asigurărilor oficiale, cetăţenii au resimţit deja impactul crizei financiare şi economice internaţionale. 43% din populație consideră impactul crizei ca fiind de proporții mare, doar 8% dintre ei consideră că nu a avut vreun impact criza. Membrii familiilor a 62% din respondenţi au resimţit la modul direct efectele crizei, doar 32% nu au resimţit încă efectele crizei asupra familiilor lor. Perspectivele economiei naționale pentru anul viitor în opinia populaţiei sunt şi mai sumbre, aproximativ 26% cred că va fi puţin mai bună, 20,3%  văd situația neschimbată.
O altă disensiune față de poziția autorităților prezintă datele despre nemulțumirea populației de calitatea vieții în țară. Sunt nemulţumiţi de felul în care trăiesc 47% din populaţie, acest indice fiind în creştere cu 8% faţă de barometrul precedent. Nemulţumirile populaţiei sunt legate, în primul rând de: insuficienţa banilor (84% se declară nu prea mulţumiţi sau deloc mulţumiţi), viaţa politică din ţară (73%). Circa 46% din populaţiei susţine că viaţa sa este aproximativ la fel cu cea de acum un an, iar o treime din respondenţi o apreciază drept mai proastă. Fiecare al cincilea cetăţean al R. Moldovei consideră va trăi mai prost în anul viitor, ponderea acestora a crescut de două ori faţă de toamna anului 2008. În acest context, conform datele barometrului, majoritatea populaţiei continuă să fie îngrijorată cel mai mult de sărăcie (61%), preţuri (56%). Îngrijorarea faţă de preţuri este mai pronunţată în cazul persoanelor în etate (64%.) O parte semnificativă din cetăţeni este îngrijorată de şomaj (50%), în special tinerii (18-29 ani) şi viitorul copiilor (48%).
În aceste condiții datele sondajului la nivel național referitoare la încrederea în personalităţile politice, confirmă creşterea pronunţată a rating-ului Preşedintelui țării. Dintre personalităţile politice de cea mai mare încredere continuă să se bucure Vladimir Voronin (48%), urmat de: Zinaida Greceanîi (43%), Marian Lupu (36%) şi Dorin Chirtoacă (32%), dar în același timp 28% din respondenţi au declarat că nu au încredere în nimeni.  Astfel, încrederea în Preşedintele ţării, Parlament şi Guvern, tradiţional, a rămas mai mare pentru locuitorii mediului rural, persoanele în etate, persoanele cu nivel socio-economic şi nivel de studii scăzute.
Cel mai mare paradox prezintă procentajul de circa 59% din populaţia intervievată care este de părerea că R. Moldova nu este guvernată de voinţa poporului. O confirmare în plus transpare clar din răspunsurile la întrebarea privind forţa politică capabilă să îmbunătăţească situaţia. La această întrebare saltul procentajului Partidului Comunist (PCRM) constituie 15% faţă de măsurarea precedentă, din toamna anului trecut.
În concluzie: sondajul de opinie provoacă mai multe întrebări decât prezintă situația reală în R. Moldova:
- datele prezentate de BOP au fost falsificate în interesul unor persoane;
- sau cetățenilor le place să trăiască în sărăciei și lucrurile să meargă în aceeași direcție greșită,
- de aceea sunt deciși de a-i vota din nou pe comuniști la alegerile din 5 aprilie.  
Pe cine să credem pe cetățeni sau oficiali?

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE