Membrii cabinetului actual de miniştri sunt antrenaţi în campania electorală pentru alegerile Parlamentului R. Moldova. Acest fapt a impus executivul să desfășoare un comportament lipsit de orice logică vis-a-vis de problemele apărute în economia naţională, în urma crizei economice globale.
Declaraţiile ridicole şi acţiunile iresponsabile ale Guvernului precum că R. Moldova nu este afectată de criza mondială sunt tot mai evident invalidate de starea care se destabilizează tot mai mult. Atît cetăţenii, cît şi agenţii economici, întraţi în panică, sunt în căutare de soluţii şi răspunsuri. Guvernul, însă, responsabilitatea căruia este gestionarea efectivă și reală a situaţiilor de criză, continuă să mintă neruşinat cetăţenii „că la noi totul e bine”.
Situaţia este de-a dreptul alarmantă. Efectele crizei în R. Moldova se produc în lanţ. În primul rând, ţările europene, dar și partenerii din CSI, afectaţi de criză, reduc cererile de importuri; în consecinţă exporturile moldoveneşti s-au redus. S-a diminuat şi remitenţele, deoarece tot mai mulţi cetăţeni plecaţi la munci peste hotare îşi pierd locurile de lucru. Astfel, suma remitenţelor deja a scăzut cu peste 20% şi scade în accelerare, volumul exporturilor s-a diminuat cu 17%, producţia industrială – cu 25%, iar deficitul bugetar a crescut cu 14%.
 Lupta contra inflaţiei – un impozit asupra celor cu venituri mici – s-a realizat prin creşterea indirectă a preţurilor pentru cei care primesc remitenţe de peste hotare. Mai mult, au fost penalizaţi implacabil şi exportatorii, prin ratarea de venituri şi chiar pierderi. Nu există o justificare economică sau socială pentru care moneda naţională a fost apreciată nemăsurat, după care s-au creat presiuni de depreciere ce pot exploda în orice moment. Guvernarea nu a asigurat o transformare graduală şi predictibilitate în acest domeniu crucial.
Speriaţi de efectele crizei economice, o bună parte din agenţii economici operează reduceri de personal. Dacă în anii trecuţi, în capitală, numărul locurilor vacante de muncă atingeau cota de 17 mii, în acest an, şomerii înregistraţi au de ales doar între cele 1000 rămase disponibile.
La moment circa 75 de mii de angajaţi din domeniul construcţiilor se afla in concedii neplătite.
Situaţia nu este mai bună nici în sectorul transporturilor. Din cauza sistării transportului feroviar de mărfuri, angajaţii din domeniu au fost printre primii în care a lovit criza. Angajaţii Căii Ferate din Moldova sunt impuşi să depună cereri de reducere a orelor de lucru. Şi în transportul rutier atestăm tot mai puţine comenzi, tot mai puţine rute eficiente; respectiv, tot mai puţin de lucru, tot mai puţine venituri şi tot mai mare sărăcie în familiile angajaţilor. O bună parte din şoferi sunt trimişi în concedii forţate. 
Situaţia alarmantă la care s-a ajuns, şi care va deveni o catastrofă pentru economia ţării, cu regret rămîne în afara atenţiei autorităţilor centrale, care după cum am mai menţionat, sunt preocupaţi de lustruirea proprii imagini şi continuă să ”amâne” criza pînă după alegerile din 5 aprilie. Guvernul se ascunde în spatele unor promisiuni neacoperite, minţind cinic şi cu neruşinare populaţia.
AMN a insistat să impună Guvernului adoptarea unor măsuri de prevenire a impactului crizei încă în toamnă, chiar interpelând la 20 noiembrie Guvernul „despre măsurile planificate şi întreprinse întru evitarea impactului crizei mondiale asupra economiei naţionale şi a sistemului financiar”. Reacţia a fost una tradiţional iresponsabilă – reprezentantul Guvernului a venit cu un raport triumfalist despre cât de bine este în ţară şi nimic concret.
Tăcerea însă va trebui spartă imediat după alegerile noului Parlament, când situaţia ne va impune să acţionăm cu măsuri concrete. Recenta declaraţie a Prim-ministrului privind stimularea economiei prin amnistia fiscală este pur şi simplu aberantă. Cred că Dna Greceanîi nu ştia ce să spună după ce a recunoscut că Moldova este totuşi în recesiune. Iar cifrele pronunţate de 2-3 miliarde, presupun, trebuiau să impresioneze populaţia dezinformată pe parcursul ultimilor 8 ani.
AMN a propus deja un şir de măsuri necesare pentru diminuarea efectelor recesiunii economice, realizarea cărora va garanta sprijin din partea statului fiecărui cetăţean. La prima etapă vom diminua efectele crizei asupra economiei şi, după cum am menţionat, a fiecărui cetăţean; ulterior, în baza unei creşteri economice accelerate, vom scoate ţara din sărăcia accentuată în ultimii ani.
Atragerea investiţiilor străine este un obiectiv la care noi vom lucra real, nu declarativ doar, cum o face guvernarea actuală prin pietre de temelie, plăci, simboluri (de exemplu, mingi de fotbal) şi sfinţire de locuri. Noi nu avem de ales decât să aducem câte 1.5 miliarde de euro anual; şi vom reuşi aceasta prin anularea TVA la importul echipamentului şi utilajului tehnologic, dezvoltarea infrastructurii, garantarea şi respectarea de jure şi de facto a dreptului la proprietate.
Vom face ca cei aflaţi la muncă peste hotare să poată investi banii câştigaţi acasă, în afaceri proprii, scutindu-i de orice plăţi iniţiale către stat şi simplificând toate procedurile de certificare, autorizare, calificare.
Guvernul va iniţia lucrări publice de anvergură în infrastructură, energetică, instituţii social-culturale, instituţii medicale, apeducte şi canalizare, drumuri, lucrări funciare. Astfel, vom putea reangaja personalul din construcţii, dar şi din alte sectoare care au fost lăsate să fie afectate de criză.
Sectorul construcţiilor va primi un impuls prin crearea unor fonduri ipotecare cu participarea statului şi care vor atrage resurse prin plasamente internaţionale şi locale.
În scopul protejării reale a depunerilor cetăţenilor, vom majora suma garantată a depozitelor bancare până la 20,000 Euro per persoană fizică.
Pentru protejarea şi dezvoltarea businessului mic, care are cel mai mare potenţial de creştere a locurilor de muncă, vom înfiinţa un Fond Naţional de Garantare pentru creditele acordate IMM-urilor. Vom face disponibile toate activele statului întreprinderilor mici prin închiriere, răscumpărare în rate şi alte forme de transfer efectiv a proprietăţii. Creşterea achiziţiilor publice va fi complementată de un sistem eficient de implicare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi chiar a gospodăriilor țărănești. Sistemul de licenţiere va fi redus practic complet.
În scopul majorării exporturilor, vom simplifica toate procedurile şi documentele de export, vom reorganiza sistemul de metrologie şi certificare şi vom organiza un serviciu de asistenţă în fiecare oficiu vamal.
Măsurile enumerate, complementate de un Program amplu de Formare şi Instruire Profesională, vor diminua în mod cert şomajul şi vor crea noi locuri de muncă pentru cei care au fost lăsaţi de Guvernarea comunistă fără opţiuni, pentru cei care şi-au pierdut serviciul, pentru cei care nu au putut înfrunta constrângerile administrative pe calea deschiderii unei afaceri proprii, pentru cei care se întorc acasă după atâţia ani grei de muncă peste hotare, pentru cei care au fost induşi să creadă că guvernarea are grijă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE