Nu vreau să discut detaliat acum aspectele generale ale acestei autonomii, care era concepută ca una etnico-culturală, dar s-a transformat în republica semi-independentă, care lasă la ea aproape toate impozitele colectate și beneficiază de transferuri din bugetul de stat și de sprijinul enorm din partea tuturor partenerilor externi. Totodată, nu găsiți acolo nici un obiect , construit sau renovat cu ajutorul Federației Ruse.

Cu Gagauzia totul e clar. Pofta vine mâncând, pe fundalul propagandei ruse și indiferenței și impotenței autorităților centrale. În contextul alegerilor bașcanului eu am mai multe întrebări la guvernare din Chișinău.

Oare Comisia Electorală Centrală din start nu a văzut că Regulamentul de finanțare a campaniei electorale, care nu a plafonat donațiile pentru candidați, contravine legislației Republicii Moldova ? De ce acest document nu a fost contestat și anulat pănă la declanșarea campaniei electorale în Gagauzia ?

De ce partidul de guvernare nu a avut un candidat la acest scrutin ? Dincoilo că au fost abondanați aproape 2 mii de alegători, care în alegeri parlamentare au votat pentru vectorul european, a fost ratată ocazia unei monitorizări mai riguroase a procesului electoral în autonomia. Drept urmare, pe parcursul campaniei și nici după finalizarea acestei nu a fost depusă nici o plângere privind încălcare legislației electorale, deși societate civilă și unii cetățeni cu poziția civică activă au semnalat încă pănă la primul tur multiple fapte de finanțări nedeclarate și coruperea alegătorilor. Reacția de la Chișinău a fost zero. S-au trezit doar după ce au văzut că o anonimă, exponentă a unei grupări criminale, a căștigat alegerile.

Oare implicarea în campania electorală a cetățenilor altor țări nu era motivul pentru intervenția imediată a Comisiei Electorale Centrale din Chișinău ? Au fost online și cântăreții ruși, prieteni vechi a lui Dodon și mai noi a lui Șor. Am văzut și unele persoane oficiale din Federația Rusă, care au încercat să între în țară pentru a participa în acțiuni electorale ale unui candidat. De ce a tăcut CEC și nu a scos pe Guțul și Uzun din cursa ? Nu ați vrut să tensionați situația ? Și acum vă place starea de lucruri ?

Miopia și lășitatea autorităților centrale, în special a Comisiei Electorale Centrale, a contribuit semnificativ la agravarea situației în Gagauzia. Cineva s-a gândit că как-то само рассосётся. Cumva cu tăcerea rușinoasă vom evita confruntare directă cu coloana a cincea din sud. Drept urmare , ne-am ales și cu rușine și cu confruntare, care iată-iată se va izbucni. Sper că măcar acum, cu mare întărziere, autoritățile din Chișinău ar demonstra fermitatea și profesionalism, care nu ar permite transformarea definitivă a Gagauziei în focarul separatismului, lucru tare dorit la Moscova.

Alexandr Slusari

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE