PAS deocamdată refuză să comenteze situația din Găgăuzia. Partidul de guvernământ se va expune pe rezultatul şi legitimitatea scrutinului doar după ce vor fi clarificate toate aceste alegații de fraudă și corupție semnalate de autorități și va exista o decizie finală pe validarea alegerilor.

Totuși un deputat PAS a comentat situația din Găgăuzia. Parlamentarul Dorian Istrati a a făcut apel la respectarea legii și și-a exprimat convingerea că scrutinul trebuie să fie liber și corect.

„Nu te poți autoproclama bașcan călcând în picioare legile Republicii Moldova. Dușmanii acestui popor, dușmanii țării noastre trebuie să cunoască că noi avem LEGE și ea trebuie respectată și aplicată! Alegerile trebuie să fie libere și corecte, doar conform legislației în vigoare, fără cumpărarea voturilor, fără decedați votanți în listă, fără cetățeni care fizic se aflau peste hotare dar figurează că au votat. Gruparea criminală organizată Șor a găsit o slăbiciune în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia”, a menționat deputatul Dorian Istrati.

Și deputatul Radu Marian a scris anterior cu referire la alegerile din Găgăuzia că„ democraţia înseamnă alegeri libere şi corecte, iar legimitatea votului popular se află în legătură directă cu respectarea normelor şi procedurilor. Există nenumărate dovezi, inclusiv publicate în spațiul public de către organele de drept şi societatea civilă, care denotă cazuri de fraudă electorală, coruperea alegătorului și încălcări grosolane ale codului electoral, care sunt incompatibile cu democrația”, a menționat Radu Marian.

Amintim că Centrul Național Anticorupție împreună cu Inspectoratul Național de Investigație, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, a efectuat ridicarea listelor alegătorilor de la Judecătoria Comrat în data de 16 mai.

Temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE