Leul moldovenesc s-ar fi depreciat semnificativ în ultimele zile deoarece pe piața internațională a avut loc aprecierea valutei euro față de dolar la nivel internațional. Concluzia aparține Băncii Naționale a Moldovei și a fost făcută publică astăzi, 18 septembrie, comunică Politik.md.
La fel, ar fi vorba și despre încetinirea creșterii economice a Chinei.
„Deprecierea mai semnificativă a monedei naționale în raport cu euro din ultimele zile se explică prin aprecierea monedei euro față de dolarul SUA pe piețele externe. Astfel, pe parcursul ultimelor zile euro s-a întărit cu circa 1.3% față de dolarul SUA. Aprecierea monedei euro s-a produs pe fondul deciziei Comisiei Federale a Pieței Deschise (FOMC) de a menține rata de politică monetară la același nivel în condițiile în care, potrivit FOMC, evoluțiile economice și financiare globale devin mai îngrijorătoare, luând în considerare încetinirea creșterii economice din piețele emergente, în special cea a Chinei.
Deși piața forței de muncă din SUA semnalizează o ameliorare, potrivit FOMC este prematur de a trage concluzii în ce privește dinamica pozitivă a acesteia. Respectiv, probabilitatea unei majorări a ratei de bază în viitorul apropiat este mai redusă”, se menționează în comunicatul lansat de BNM.
Amintim că pentru astăzi, 18 septembrie, cursul oficial de schimb euro-leu stabilit de Banca Naţională pentru este de 22 lei şi 49 bani, în creștere cu 44 de bani față de ieri. Totodată, dolarul costă astăzi 19 lei şi 86 de bani, la fel în creștere cu 8 bani față de prețul de ieri.
Leul românesc este cotat cu 5 lei și 8 bani, iar rubla rusească valorează 30 de bani. Hrivna ucraineană se comercializează la nivelul de 92 de bani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE