“Revoltele populare din ultimii ani din Republica Moldova, Ucraina, Myanmar şi Iran au avut loc datorită Internetului care a facilitat o mobilizare rapidă a manifestanţilor sau difuzarea de informaţii despre reprimări”, consideră bloggerii reuniţi la Berlin în cadrul reuniunii “Re:publica 2010”, la care participă peste 2.000 de bloggeri din 30 de ţări, relatează Jurnal Naţional.
Internetul a devenit un instrument pentru destabilizarea dictaturilor, dar şi, ca un mijloc excelent de control de către aceste regimuri autoritare. Potrivit jurnalistului şi bloggerulului Evgheni Morozov “internetul este, fără îndoială, un fenomen fără precedent…”, iar “tot conţinutul care este publicat pe Internet este folosit de autorităţile aflate la putere pentru a-şi consolida autoritatea”.
Aceeaşi opinie a exprimat-o şi Almira al Hussaini, blogger din Bahrein: ”Internetul este o armă cu două tăişuri”. Internetul oferă canale de comunicare atât regimurilor autoritare, cât şi grupărilor care vor să se bucure de libertate.
Utilizarea Internetului prezintă şi nişte pericole, în opinia participanţilor la reuniune. Astfel, jurnalistul Evgheni Morozov evidenţiază trei pericole legate în principal de Internet.
Primul ar fi iluzia că oricine poate declanşa o revoluţie, deşi “nu toată lumea poate deveni (un) Lenin”.
Al doilea-instantaneitatea schimburilor de informaţii pe Internet face ca mişcările care apelează la acest mijloc de comunicare să fie adesea superficiale întrucât “se concentrează prea mult asupra rezultatelor pe termen scurt şi nu asupra schimbărilor pe termen lung”, ceea ce explică rezultatele acestor insurecţii.
Ultimul pericol este, potrivit lui Morozov, ca activismul virtual să înlocuiască acţiunile realizate în realitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE