Italia ar putea fi forţată să părăsească zona euro în cazul în care Banca Centrală Europeană (BCE) nu primeşte mai multe puteri pentru putea asigura ţărilor cu probleme financiare din uniunea monetară costuri mai reduse de finanţare, a declarat fostul premier italian Silvio Berlusconi, relateaza Mediafax.
Berlusconi, care a anunţat recent că va conduce din nou formaţiunea politică PDL în alegerile legislative, programate în februarie, a afirmat la postul public de televiziune RAI că BCE trebuie să devină creditor de ultimă instanţă pentru uniunea monetară, potrivit CNBC.
"Dacă Germania nu acceptă ca BCE să fie o bancă centrală reală, dacă dobânzile nu coboară, vom fi obligaţi să părăsim euro şi să revenim la vechea monedă pentru a fi competitivi", a spus Berlusconi.
Magnatul media, de 76 de ani, a avut remarci similare în trecut referitoare la posibilitatea ca Italia, sau chiar Germania, să părăsească euro, dar le-a rectificat cel puţin parţial ulterior.
Fostul premier se află deja în campanie susţinută pentru alegeri. Berlusconi a fost nevoit să demisioneze în noiembrie anul trecut, după ce costurile de împrumut ale Italiei au atins cel mai ridicat nivel de la intrarea ţării în zona euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE