În 2009 economia Republicii Moldova va înregistra o scădere de 8,5%, dupa creşterea de 7,2% în anul precedent, iar în 2010 se aşteaptă o evoluţie pozitivă a economiei, cu o creştere de 1,5%. Acestea sunt datele Raportului de Tranziţie BERD pe 2009, care va fi publicat luna viitoare.
Totodată, Guvernul Moldovei prognozează pentru 2009 reducerea PIB cu 8%. Totodată, FMI a prognozat o scădere a PIB de 9% pentru 2009 şi o creştere nulă în 2010.
“Economia Republicii Moldova trece printr-o criză serioasă în 2009. Scăderea veniturilor bugetare, reducerea remitenţelor şi accesul limitat la surse externe de finanţare impun necesitatea unor politici precaute în domeniul fiscal, monetar şi cel al cursului de schimb, pentru a sprijini stabilitatea macroeconomică”, conisderă economistul BERD pentru Republica Moldova, Alex Chirmiciu.
În opinia expertului, revenirea la o creştere pozitivă în 2010 şi pe viitor depinde parţial de tempoul cu care vor creşte economiile principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova, dar aceasta va necesita să fie susţinută prin continuarea reformelor şi îmbunătăţirea climatului de afaceri în ţară.
Pentru economiile ţărilor Europei Centrale şi de Est, BERD estimează o scădere medie de 6,3% în 2009 şi o revernire fragilă şi neconsistentă în 2010 cu o rată medie de creştere de 2,5%.
Potrivit experţilor BERD, printre factorii care vor influenţa creşterea în 2010 se numără ritmul lent de creştere al exporturilor (în special în zona EURO) şi înăsprirea condiţiilor de creditare, deoarece treptat, băncile vor continua să-şi reducă investiţiile în regiune, iar finanţarea persoanelor fizice şi firmelor mici va rămâne limitată, ca urmare a creşterii numărului creditelor neperformante.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE