Un bărbat din Bălți a fost condamnat pentru confecţionarea şi folosirea documentelor oficiale false şi escrocherie la 8 ani şi o lună închisoare, privîndu-l de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 5 ani.
Potrivit PG, bărbatul a fost învinuit de procurori că în anul 2008, împreună cu alte două persoane au falsificat mai multe certificate cu privire la angajarea lui şi a altor persoane la diferite firme precum şi mărimea salariului lunar.
Inculpatul a prezentat certificatele false la o organizaţie de microfinanţare, de unde i-au fost eliberate împumuturi în sumă totală de 63 mii lei.
În realitate nici inculpatul, nici persoanele pe numele cărora au fost eliberate certificatele nu au activat în cadrul acestor firme şi nu au deţinut funcţiile menţionate.
De asemenea, bărbatul este învinuit de procurori că în perioada anilor 2009-2010, sub pretextul eliberării  împrumuturilor băneşti, a primit ca garant de la mai multe persoane actele pe un garaj, două apartamente şi o casă. Ulterior, inculpatul le-a transmis victimelor doar o parte din banii promişi, iar bunurile imobile, fără acordul stăpînilor, le-a realizat altor persoane, însuşind banii cîştigaţi.
Potrivit sentinţei, sub pretextele achitării urgente a unui credit bancar sau necesităţii urgente întru rezolvarea unor probleme familiare şi întoarcerea banilor în decurs de o lună, inculpatul a primit de la 4 cetăţeni peste 100 mii lei.
Banii câştigaţi ilegal inculpatul i-a cheltuit pentru necesităţile personale, pricinuindu-le părţilor vătămate pagube materiale.
În cadrul urmăririi penale în privinţa bărbatului a fost aplicată măsura preventivă sub formă de declaraţie de nepărăsire a localităţii. Instanţa de judecată i-a schimbat măsura în arest preventiv cu anunţarea lui în căutare.
Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Bălţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE