rfi.roFondurile de arhivă din depozitele speciale ale MAI, SIS şi Procuraturii Generale, care reflectă esenţa regimului totalitar comunist, urmează a fi transferate în fondurile Arhivei Naţionale.

Preşedintele Mihai Ghimpu a solicitat factorilor de decizie disponibilitate în transmiterea către Serviciul de Stat de Arhivă a dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportărilor, iar persoanele interesate să aibă acces liber la aceste dosare. Totodată, Preşedintele a insistat asupra faptului ca persoanele supuse represiunilor politice sau deportărilor, care nu au fost încă reabilitate, să fie repuşi în drepturi în cel mai scurt timp conform prevederilor legislaţiei.
Solicitarea de reorganizare a arhivei şi transferul dosarelor persoanelor supuse represiunilor politice sau deportărilor vine din partea Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.
În context, Valentin Dediu, director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, a subliniat că până în prezent au fost reabilitate în perioada anilor 1993-2010 de către instanţele judecătoreşti 28 984 persoane care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar, iar fondul dosarelor judiciare ale persoanelor care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar şi care se află în prezent în depozitul special de stat al SIS constituie 23 247 de unităţi, fiind nevoie de o perioadă de minim 3 luni pentru transferul acestora.
Igor Serbinov, adjunct al Procurorului General, a menţionat că există disponibilitate din partea Procuraturii Generale pentru a fi reabilitate toate persoanele supuse represiunilor politice sau deportărilor şi urmează a fi examinate, în vederea reabilitării, 736 dosare juridice, iar în această săptămână urmează a fi convocată o şedinţă comună, împreună cu responsabilii de la MAI, în această problemă.
Reprezentantul MAI Iurie Burcă a exprimat disponibilitate pentru ca instituţia pe care o reprezintă să iniţieze procedura de transfer chiar din această săptămână, precizând că MAI dispune de circa 33 590 de dosare ale persoanelor deportate.
Totodată, istoricii insistă ca acest transfer să se facă într-un timp cât mai scurt, deoarece pe an ce trece numărul dosarelor scade. Potrivit lor, în 1991, din Arhiva de partid a Institutului de cercetări social-politice a Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Moldova au fost nimicite 230 359 unităţi păstrate. Totodată, prin ordinele KGB al URSS din 1990 numai în perioada 1990-1991 au fost distruse peste 14 000 de dosare. Istoricii afirmă că şi în august 2007 au fost distruse 5 dosare, fără a se cunoaşte conţinutul acestora.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE