Rusia a decis să reducă numărul companiilor din Republica Moldova care exportau mere pe piaţa rusă, acuzând că ar fi identificat prea multe pesticide în fructele moldoveneşti, după ce şi producătorilor de vin li s-a imputat un conţinut ridicat de dibutilftalat, relatează, rbc.ru, citat de Agerpres.
"A fost limitat numărul exportatorilor de mere în Federaţia Rusă. Nu s-a pus embargo şi sper că nici nu se va întâmpla acest lucru", a declarat reprezentantul Biroului de presă al Serviciului rus pentru control sanitar şi fitosanitar, Aleksei Alekseenko.
El a spus că în Rusia ajungea foartă multă producţie din Republica Moldova care nu corespundea normelor de siguranţă şi că în mere a fost identificat un conţinut ridicat de pesticide.
"În acest sens, am propus să punem în ordine situaţia. Pentru că moldovenilor nu le este foarte uşor să verifice câteva sute de furnizori, am propus să limităm numărul lor la câteva zeci. Producţia va fi verificată în laboratoarele ce vor fi determinate de autoritatea competentă din Moldova", a afirmat reprezentantul Serviciului rus Rosselhoznadzor.
El a precizat că numărul furnizorilor de mere va fi redus la 30 şi că nu este vorba de o diminuare a volumului acestei producţii, exportate de Republica Moldova în Federaţia Rusă.
Autorităţile de la Chişinău au solicitat părţii ruse iniţierea unor negocieri, în regim de urgenţă în privinţa exportului de fructe şi legume, după ce serviciile ruse au restricţionat importul de producţie agricolă moldovenească.
Ruşii au acceptat doar 33 de companii din Republica Moldova, care să exporte fructe şi legume dintr-o listă de 136 de companii care exportau până în prezent, plus alte circa 40 care au solicitat permisul respectiv, a declarat luni Vasile Bumacov, viceministru al agriculturii şi industriei alimentare, după o întrevedere cu exportatorii.
Bumacov a respins faptul că fructele şi legumele moldoveneşti ar fi necalitative, menţionând că acestea au fost întotdeauna apreciate pozitiv pe piaţa rusă. Fiind întrebat dacă Republica Moldova caută şi alte pieţe de desfacere a producţiei agricole, Bumacov a spus că o anumită cantitate se exportă în UE, dar piaţa rusă este dominantă şi 'trebuie făcut totul pentru a nu o pierde'.
Restricţiile la importul de fructe şi legume vin la scurt timp după ce serviciul sanitar rus a prezentat un şir de pretenţii şi a limitat importul de vin din Republica Moldova. Unii analişti şi politicieni consideră această decizie ca fiind una politică.