În cadrul şedinţei operative de la Primărie, din 15 iunie, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a solicitat preturilor de sector să propună spre defrişare arborii uscaţi, care prezintă pericol pentru securitatea locuitorilor, dar şi pentru traficul rutier. Decizia a fost luată având în vedere că în ultimele zile din cauza vânturilor puternice au fost doborâţi mai mulţi copaci pe străzile oraşului. Edilul a precizat că prioritare în acest sens sunt bulevardele, străzile centrale şi curţile blocurilor locative.
În acest context, şeful Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, Eliferie Haruţa, a informat că săptămâna trecută în oraş au fost doborâţi 84 de copaci, din cauza vântului puternic. Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în sectoarele Botanica, Râşcani şi Ciocana, iar la Buiucani, pe str. Ion Creangă, un copac a căzut pe maşinile care staţionau la semafor.
Pentru prevenirea unor situaţii excepţionale, la defrişarea copacilor uscaţi vor fi mobilizate 6 echipe mobile ale Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi. De asemenea, în acest scop a fost achiziţionat un turn cu înălţimea de 28 metri.
Totodată, Haruţa a mai subliniat că pentru defrişarea arborilor de pe străzile principale trebuie sistat traficul rutier, fapt care creează dificultăţi în activitatea serviciilor de intervenţie, chiar dacă există autorizaţii în acest sens. Din acest motiv, de cele mai multe ori se intervine pe timp de noapte.
Potrivit datelor oferite de Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi, pe străzile capitalei trebuie defrişaţi peste 2300 de copaci, iar în cartiere circa 8 mii de arbori.
Anual în Chişinău sunt defrişaţi până la 3500 de copaci uscaţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE