Președintele slovac Ivan Gasparovic a fost investit luni, 15 iunie, în funcție pentru al doilea mandat, în cadrul unei ample ceremonieide depunere a jurământului care a avut loc în sediul Parlamentului de la Bratislava. Acesta, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, desfășurate pe data de 4 aprilie, a învins în fața contracandidatului și adversarului său de opoziție, sociologul Iveta Radicova.
Iveta Radicova, în vârstă de 52 ani și Ivan Gasparovic, 68 de ani au fost cei doi candidați care au avut cele mai mari șanse de a trece de primul tur de scrutin, conform sondajelor de opinie. Președintele în exercițiu a obținut 55,55% din voturi la scrutinul de la 13 iunie, în timp ce Ivetei Radicova, prima femeie în istorie, favorită la alegerile prezidențiale din Slovacia, țară influențată puternic de tradițiile conservatoare ale Bisericii Catolice, i-a revenit 44,47%.
"Cetățenii slovaci mă respectă și nu i-am dezamăgit, aceasta este concluzia alegerilor", a declarat Ivan Gasparovic, la anunțarea rezultatelor. La rândul său, candidata opoziției a precizat că interpretează sprijinul primit din partea celor aproximativ un milion de votanți ca pe "o provocare, o responsabilitate, un nou început".
Ivan Gasparovic, avocat de profesie și un veteran al scenei politice locale, a câștigat primul tur de scrutin, la 20 martie, cu 46,7% din voturi, față de 38% câte a avut contracandidatul său. Acesta a devenit primul șef de stat ales în Slovacia pentru al doilea mandat de cinci ani consecutiv.
Președintele investit care se autoproclamă "arhitectul Constituției slovace" este susținut de partidele socialiste și ultranaționaliste care se află la guvernare. Campania electorală a candidatului Ivan Gasparovic s-a axat pe promisiunea de a apăra interesele naționale ale Slovaciei și de a asigura stabilitate și continuitate în contextul crizei economice globale.
Prezența la urne a fost de 51%, după ce în primul tur de scrutin și-au exprimat opțiunile doar 44% din cetățenii cu drept de vot.
Slovacia și-a declarat independența de stat în anul 1993, după divizarea pașnică a Cehoslovaciei. Funcția prezidențială este doar una onorifică în condițiile în care Slovacia este o republică parlamentară.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE