Din 5 noiembrie curent, S.A. Apă-Canal Chișinău aplică harta digitală a rețelelor system, care permite evaluarea stării curente a rețelelor de apă potabilă și canalizare și definitivarea Programului de Investiții, informează Politik.md.
Ca urmare a finalizarii studiului de fezabilitate realizat de către experții francezi ai companiei SEURECA, împreună cu specialiștii furnizorului de apă s-a reușit implimentarea Sistemului Informațional Geografic (GIS). Acest sistem permite evaluarea stării curente a rețelelor de apă potabilă și canalizare și definitivarea Programului de Investiții.
Vorbim despre o bază de date a reţelelor de alimentare cu apă şi de canalizare în formă digitală cu o aplicație web care va conține harta geografică a tuturor rețelelor de apă și canalizare din municipiul Chișinău gestionate de furnizorul de apă.
Pe această aplicație, zilnic vor fi trecute toate scurgerile de apă înregistrate, fie la apeduct sau canalizare, adresa exactă a acestora, gradul de afecțiune, cauza avarierii, lucrările efectuate și tronsonul afectat. De asemenea, datorită acestei inovații se vor putea vizualiza darea în exploatare a conductelor noi, renovarea celor învechite și reparațiile capitale efectuate de specialiștii de la întreprindere. Tot pe această hartă electronica vor fi plasate rețelele noi care au fost trecute în gestiunea întreprinderii. Pentru aceasta vor fi antrenați zilnic peste 20 de operatori din cadrul Dispeceratului central, Serviciului de exploatare a rețelelor de apă, Serviciului de exploatare a rețelelor de canalizare din toate sectoarele, Stației de apă Nistru și Sectorului Ialoveni. Persoanale desemnate, în cazul depistarii unor neconformități privind situația reală și cea din harta electronica, vor întocmi o schemă noua de poziționare a rețelelor de apă și canalizare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE