Președintele Parlamentului, Andrian Candu a îndemnat cehii să-și sporească investițiile în economia din R. Moldova. Declarații în acest sens au fost lansate cadrul întrevederii de astăzi, la Praga, cu Ministrul Industriei și Comerțului a Republicii Cehe, Jan Mládek.
Oficialii au discutat despre situația economică din țara noastră, contextul regional și măsurile întreprinse de autorități în vederea conectării rețelelor energetice la cele europene, care reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova.
Andrian Candu a menționat interesul țării noastre privind sporirea investițiilor cehe, inclusiv în sfera infrastructurii energetice, ținând cont de faptul că Republica Cehă este un exemplu în regiune în ceea ce privește diversificarea surselor energetice. În context, Jan Mládek s-a referit la experiența și posibilitatea participării businessului ceh în cadrul unor proiecte ce vizează crearea infrastructurii de transport și stocare a gazelor naturale în Republica Moldova, precum și îmbunătățirea infrastructurii energiei electrice.
Andrian Candu s-a referit și la eforturile autorităților din țara noastră privind îmbunătățirea condițiilor de afaceri, în special privind simplificarea interacțiunii între business și instituțiile statului, precum și la avantajele oferite de zonele economice libere investitorilor externi.
Potrivit Ministrul Industriei și Comerțului ceh, Jan Mládek, R. Moldova a reușit să obțină comerț liber cu UE într-un moment foarte oportun, pe fundalul provocărilor și situației actuale din spațiul european. „Produsele din Republica Moldova, în special vinurile, au reușit să ocupe un loc important pe piața vinicolă din Cehia și există potențial de creștere. Vinul moldovenesc este bun și cu personalitate”, a declarat oficialul ceh, îndemnând producătorii din țara noastră să asigure calitatea în timp a vinurilor moldovenești. În aceeași ordine de idei, oficialul ceh a mai vorbit despre oportunitățile de creștere a schimburilor comerciale cu Republica Moldova, inclusiv în domeniile industriei auto și vinicol.
Președintele Parlamentului a mai declarat că introducerea regimului de comerț preferențial cu Uniunea Europeană va genera stabilitate pe termen lung în Republica Moldova. Totodată, realizarea Foii de parcurs, semnată recent de Parlament și Guvern, va contribui la asigurarea stabilității financiare a țării noastre și avansarea cooperării cu Fondul Montetar Internațional, fapt ce va impulsiona dezvoltarea unor noi proiecte în Republica Moldova.
Andrian Candu își încheie astăzi vizita de lucru în Republica Cehă. Pe parcursul celor două zile, Președintele Parlamentului a mai purtat discuții cu Președintele Senatului din Parlamentul ceh, Milan Štěchși Președintele Comisiei afaceri externe a Camerei Deputaților, Karel Schwarzenberg.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE