Demiterea ex-ministrului justiției Sergiu Litvinenco a fost probabil unul din scopurile-cheie ale actualei remanieri guvernamentale, consideră  Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale și  fost ministru al justiției, notează voceabasarabiei.md

Alexandru Tănase a mai spus că interesele care gravitează în zona justiției sunt de o mare anvergură, iar din această cauză Sergiu Litvinenco a fost ținta mai multor atacuri care i-au șifonat imaginea. Ex-președinte Curții Constituționale este de părere că Sergiu Litvinenco și-a sacrificat prezentul și viitorul politic, încercând să facă ceva în domeniul justiției.

„Eu de fapt am toată aprecierea pentru Litvinenco, în ciuda faptului că în ultimul timp imaginea sa a fost șifonată și a fost ținta mai multor atacuri. Eu înțeleg de ce s-a întâmplat acest lucru. Interesele care gravitează în zona justiției sunt de o asemenea anvergură, încât să ieși din această funcție nemurdar din cap până în picioare nu prea ai șanse. El, într-un fel, și-a sacrificat prezentul și viitorul politic, încercând să facă ceva. Problema este alta, când a fost anunțată reforma judiciară, nu a existat o cale de parcurs clară ca lumea și chiar ei să știe încotro se îndreaptă. De multe ori s-a reacționat ad-hoc, plus că au fost așteptări foarte optimiste. Eu aș subscrie în mare parte sub această afirmație a dlui Litvinenco. Este mult mai ușor în Moldova să dai jos un ministru al justiției, decât să dai jos un judecător de la Curtea Supremă de Justiție”, susține Alexandru Tănase.

Ex-președinte Curții Constituționale susține că este un progres că s-a reușit pentru prima dată în 30 de ani de zile să fie demarată o resetare a sistemului de justiție doar că lucrurile nu se vor schimba esențial în următorii 2-3 ani.

Este mult mai ușor în Moldova să dai jos un ministru al justiției, decât să dai jos un judecător de la Curtea Supremă de Justiție. Eu am simțit pe pielea mea ceea ce vă spun acum. În momentul în care încerci să te apropii de grupul acesta de baroni ai justiției, ca să le zicem așa, evident că ei au posibilități și conexiuni absolut imposibil de imaginat, ele vin în zona politicului, în zona organelor represive, în Serviciul de Informații și Securitate, sunt conectați la economie. Adică ceea ce în mod normal într-o țară unde justiția funcționează corect așa ceva nu ar trebui să fie. Dar vreau să vă zic că ultimul lot de demisii de la Curtea Supremă de Justiție care s-a produs indirect este rezultatul chiar și al acestor pași stângaci și deseori greșiți care au fost făcuți, dar este rezultatul acestor pași stângaci. Și este un progres că noi am reușit pentru prima dată în 30 de ani de zile să ne apropiem de o resetare a sistemului de justiție.

„Va fi complicat, eu din start vă spun. Nici actualul ministru, doamna Mihailov,  care știe ce vrea, a fost avocată, am fost colegi cu dânsa, știe dosarul foarte bine. Nu trebuie să încercăm să punem presiuni pe ei, aceasta-i prima recomandare și a doua - nu trebuie să ne facem noi înșine așteptări iluzorii că, uite, într-un an de zile sau în doi ani de zile lucrurile vor fi făcute. Dacă în doi ani de zile noi vom reuși și vom finaliza completarea Curții Supreme de Justiție cu judecători mai tineri, judecători integri, să știți că rezultatul va fi unul excepțional”, a menționat Alexandru Tănase.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE