Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu referire la datele Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), informează că la data de 31 martie curent au fost finalizate plățile de compensații către 5791 de producători de fructe și struguri, persoane fizice și juridice.
Drept că aceste compensații au fost achitate celor care au fost afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export încă în anul 2014, în special celor care au cultivat mere, prune și struguri.
Din totalul de 5858 de dosare depuse, în valoare totală de cca 56 mil. lei, 67 de dosare în valoare de 989 mii lei  s-au dovedit a fi neeligibile. Astfel, din noiembrie 2015 și până la 31 martie curent, 5791 de dispoziții de plată au fost expediate către Trezoreria de Stat în valoare totală de circa 55 milioane de lei, astfel AIPA a finalizat procesul de achitări către producătorii de fructe.
În iulie 2015, a fost  lansată componenta ”Compensații pentru Susținerea Vânzărilor” al proiectului MAC-P, care a venit să susțină producătorii de fructe și struguri afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export în 2014, oferindu-le sprijin financiar în formă de compensații la fructele și strugurii procesați. Valoarea componentei a fost de 12 milioane de dolari SUA.
Finanțarea adițională a Proiectului MAC-P a fost oferită de Banca Mondială în baza Acordul de finanțare din 21 mai 2015. Astfel, pe parcursul anului 2015 au fost depuse 5858 de dosare în valoare de 56 mil. lei de către producătorii de fructe și struguri, care dețin în proprietate și/sau în folosință plantații pomicole de măr și/sau prun și/sau plantații viticole cu soiuri pentru vin pe rod, ce nu depășește fiecare 15 ha. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE