Ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care decide în privinţa problemelor cele mai importante, a confirmat luni, 3 august, alegerea lui Ahmadinejad în cursul unei ceremonii la care au luat parte înalţii demnitari ai regimului.
Preşedintele iranian în exerciţiu, Mahmud Ahmadinejad, va depune jurământul miercuri pentru al doilea mandat de patru ani, pe fondul protestelor faţă de realegerea sa şi al criticilor propriei tabere conservatoare, care îl acuză că nu îi este loial liderului suprem iranian, comentează AFP.
Din 12 iunie, Iranul se află în cea mai gravă criză politică de la instaurarea Republicii Islamice în 1979, cu manifestaţii reprimate violent care s-au soldat cu cel puţin 30 de morţi. Aproape 2.000 de protestatari au fost arestaţi, printre ei în jur de 50 de lideri reformatori şi jurnalişti, acuzaţi că au încercat să răstoarne regimul islamic.
Liderii opoziţiei, Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, continuă să ceară anularea alegerilor prezidenţiale, despre care afirmă că au fost fraudate.
Sâmbătă, la tribunalul revoluţionar de la Teheran a început procesul a o sută de persoane judecate pentru punerea în pericol a siguranţei naţionale.
Toate acestea intervin după un discurs din 19 iunie al liderului suprem, care i-a adus un sprijin ferm lui Ahmadinejad, după o săptămână de proteste postelectorale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE