Membrii Academiei de Științe din Moldova au venit cu o scrisoare deschisă către președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, speakerul Parlamentului, Marian Lupu și premierul Vlad Filat, solicitându-le să nu taie din bugetul Academiei.

„Domnule Președinte al Parlamentului Marian Lupu, Domnule Prim-ministru Vlad Filat, în această situație de grea cumpănă, ne adresăm către Dumneavoastră cu rugămintea de a revedea atitudinea față de știință în vederea salvării acesteia și transformării într-o veritabilă forța motrice de dezvoltare a țării.   Domnule Președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti, având în vedere consecințele grave pentru știință și viitorul țării a reducerii substanțiale a mijloacelor financiare a sferei științei și inovării, venim respectuos cu rugămintea de a nu promulga Legea bugetului pentru 2013 în actuala redacție”, se menționează în scrisoare.
 
În scrisoare se mai menționează că membrii AȘM și reprezentanții comunității științifice academice, sunt profund îngrijorați și nedumeriți de hotărârea Parlamentului care, prin Legea bugetului pentru anul 2013, a redus finanțarea științei și inovării cu circa 50 mil lei. „Noi înțelegem ce înseamnă buget auster, însă acest act nu poate fi apreciat decât ca o decizie pripită, nechibzuită, consecințele grave ale căreia vor avea impact negativ atât asupra dezvoltării științei, cât și a țării în întregime. Diminuarea drastică doar a bugetului pentru sfera științei și inovării indică lichidarea a cel puțin 7 instituții științifice, disponibilizarea a mai mult de 500 de colaboratori, inclusiv 250 de cadre tinere și sistarea cercetărilor de care țara are strictă necesitate, fapt ce este estimat ca o lovitură distrugătoare pentru știință și viitorul țării”, subscriu academicienii.
 
De asemenea, ei regretă, că în ultimul timp, știința din R. Moldova nu este apreciată la justa valoare, fiind considerată drept consumator și povară a bugetului de stat. „Parlamentul nu și-ar fi permis să reducă finanțarea științei, alocând aceste mijloace în alte scopuri, ori nu s-ar fi creat o situație ilogică - există Academia de Științe a Moldovei, ca cel mai înalt for științific, academicieni, membri corespondenți, profesori, doctori și doctori habilitați, care constituie un potențial intelectual valoros, cunoștințele cărora, ca regulă, nu sunt solicitate în procesul luării deciziilor de către organele de stat. În acest timp complicat, pilonul intelectual, atât de important nu este apreciat și susținut”, mai susțin membrii AȘM.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE