Bursele vor fi alocate pentru acoperirea necesităţilor curente ale fetelor (cazare, masă, procurare de cărţi şi instrumente necesare pentru orele practice) ce ţin de efectuarea studiilor. Condiţiile principale de selectare sunt media de învăţământ de 7,5 pe ultimii trei ani, motivare personală de a continua studiile, dar şi o recomndare din partea unui profesor.
De burse vor putea beneficia tinerele din medii nefavorabile, care sunt plasate în instituţii de tip internat, atît din zonele urbane, cît şi din cele rurale din toate regiunile ţării.
“Scopul proiectului este de a contribui la şcolarizarea fetelor care provin din medii nefavorabile şi de a reduce inegalitatea în vederea accesului lor la studii profesionale, pentru a obţine o profesie, ca ulterior, să se integreze uşor în societate, devenind membri deplini ai acesteia”, susţine ministra muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga.
De asemenea, în cadrul proiectului se va asigura şi suportul informaţional necesar pentru integrarea acestor tinere în societate: servicii de informare şi consiliere pe întreaga perioadă a proiectului, orientare profesională şi personală, astfel încât după finisarea studiilor, fetele să fie pregătite pentru a se descurca singure în viaţă.
„Educaţia deţine un rol important în combaterea sărăciei, reducerea şomajului şi asigurarea creşterii economice durabile, însă, pentru a valorifica această oportunitate, este necesar de a asigura accesul echitabil la serviciile de educaţie de calitate tuturor tinerilor din ţară şi, în mod special, fetelor, care provin din medii nefavorabile. Ca urmare, proiectul în cauză, va oferi posibilitatea mai multor tinere dezavantajate, să beneficieze de servicii educaţionale de calitate, oferindu-le suportul financiar necesar” a spus Angela Muşet, director executiv al Centrul de Informaţii Universitare.
În R. Moldova sunt peste 6500 de copii ce-şi fac studiile în 53 de instituţii de tip internat.