O taxă europeană suplimentară asupra profiturilor băncilor şi remuneraţiilor bancherilor ar putea strânge până la 25 miliarde de euro la bugetele guvernelor din Uniunea Europeană (UE), estimează Comisia Europeană (CE), potrivit Reuters.
Taxarea suplimentara a bancilor ar putea aduce 25 mld. euro la bugetele de stat
CE a prezentat proiectul unei "taxe pe activităţile financiare", arătând că băncile sunt subtaxate şi ar trebui să contribuie la relansarea economiilor care au fost afectate de criza mondială, informează Mediafax.
"Consider că ideile propuse de Comisie sunt adecvate pentru a ne asigura că sectorul financiar efectuează o contribuţie corectă la cele mai importante probleme din UE şi din lume", a declarat comisarul european pentru taxe, Algirdas Semeta.
Introducerea taxei reprezintă cea mai bună soluţie pentru creşterea stabilităţii sectorului financiar, majorarea veniturilor bugetelor de stat şi fiscalizarea mai corectă a unui sector care este scutit de taxa pe valoare adăugată, notează Reuters.
Dacă autorităţile ar aplica o astfel de taxă de numai 5% pe renumeraţiile totale din sistem şi pe profiturile băncilor, veniturile s-ar putea ridica la 25 miliarde de euro, estimează Comisia.
FMI a propus în acest an liderilor G20 o taxă pe activităţi financiare, însă ideea nu a fost adoptată la scară largă. Uniunea Europeană s-a pus deja de acord ca, în principiu, intervenţiile de "bailout" trebuie suportate de bănci, şi nu de contribuabili.
Nicio ţară nu vrea însă să ia o decizie pe cont propriu, pentru a nu crea dezechilibre de ordin competiţional între băncile locale şi competitorii lor din alte jurisdicţii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE