Evenimentele din 7 aprilie 2009 au fost prezentate astăzi în imagini şi articole publicate în mass-media pe parcursul unui an de la torturarea tinerilor care au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale să-şi exprime nemulţumirea faţă de rezultatele alegerilor parlamentare, în urma cărora Partidul Comuniştilor înregistra mai mult de 50 de mandate.
Peste 10 publicaţii şi-au expus articolele sau fotografiile surprinse acum un an. Printre acestea se numără şi portalul Politik.md, alături de “Ziarul de Gardă”, Radio Europa Liberă, Jurnal TV, “Jurnal de Chişinău”, “Apropo”, Radio Vocea Basarabiei, “Capitala”, dar şi ONG-uri, cum ar fi Promo-Lex, CREDO, Tinerii Democraţi, Liga studenţilor basarabeni din România.
Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), a prezentat ziua de 7 aprilie 2009 în 7 episoade:
  1. Mulţimea paşnică se adună în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN)
  2. Maşina de pompieri care a instigat şi mai mult mulţimea 
  3. Ofensiva şi retragerea poliţiei
  4. Pătrunderea agresorilor în Preşedinţie
  5. Pătrunderea în clădirea Parlamentului
  6. Întrunirea în PMAN
  7. Intervenţia poliţiei noaptea târziu când numărul protestatarilor era mult mai mic decât al poliţiştilor
“Noi credem că această cronologie oferă posibilitatea să cunoaştem ce s-a întâmplat la 7 aprilie. Iar această expoziţie este importantă pentru că prezintă adevărul văzut de diverse grupuri”, a precizat Sergiu Ostafr, directorul CREDO.
“Încă din primele minute de la expunerea pozelor şi a ziarelor, s-au apropiat oameni care şi-au recunoscut prieteni sau colegi care au fost maltrataţi la 7 aprilie. De accea, considerăm că e bine ce se întâmplă astăzi pentru că oamenii conştientizează că aceste informaţii pot fi făcute publice, iar unii ne ajută în investigaţiile noastre pe marginea acestui subiect”, spune Alina Radu, directorul publicaţiei “Ziarul de Gardă”.
Totodată, mai spune dânsa, “deja s-au apropiat persoane suspecte care ne-au întrebat cum pot face rost de fotografiile pe care le deţinem. Din acest motiv, am selectat imaginile pe care le-am publicat, pentru a nu dăuna cuiva”.
“Este foarte important că prin această expoziţie putem arăta oamenilor de aici că şi basarabenii din România au fost alături în acele zile. Tot azi, în 30 de oraşe din România şi R. Moldova vor fi aprinse lumânări pentru a comemora victimele de la 7 aprilie”, a precizat Tudor Cojocaru, preşedintele Ligii Studenţilor Basarabeni din România.

FOTO DE LA POLITIK: 7 aprilie... acum un an (Foto)

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE