Soare ca şi acum un an şi mii de oameni adunaţi în faţa Scuarului parlamentului. De această dată mulţimea nu s-a adunat ca să arunce cu pietre şi să dea foc clădirii ca acum un an. Astăzi, mulţimea s-a adunat pentru a-şi aminti de cei care au plătit cu propria viaţă pentru schimbarea unui regim autoritar, pentru un viitor mai bun. Mii de oameni, printre care deputaţi şi miniştri au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor protestelor din 7 aprilie 2009.
“Noi studenţii care am ieşit în piaţă să ne spunem cuvântul nostru, am fost torturaţi aşa încât să nu mai vrem să ne exprimăm liber vreodată”, spune Radu Banari.
“Niciodată nu m-am gândit că la 19 ani voi fi bătut şi torturat de comunişti. Am fost în Piaţa Marii Adunări Naţionale ca să-mi revendic dreptul de om liber, să-mi întorc mama acasă plecată de mulţi ani peste hotare. În schimb, am fost dus în coridorul morţii, unde am fost bătuţi cu bestialitate de poliţişti şi ni s-a spus ca dacă suntem adevăraţi patrioţi trebuie să suportăm durerile pentru că acesta este preţul libertăţii şi al democraţiei”, îşi aminteşte Nicolae Barataru, un alt tânăr participant la evenimentele din 7 aprilie.
“Nu aveam aer cu ce să respirăm în maşina cu care am fost duşi la penitenciarul nr.13. Acolo am fost duşi toţi într-o încăpere. Le mulţumim băieţilor din penitenciare care ne-au dat hainele lor şi încălţăminte”, povesteşte Vlad Pascari de la Cahul.
Printre miile de oameni un bătrân, în ochii căruia se citea tristeţe, strângea în mâini un buchet de flori. “Florile sunt pentru memoria tinerilor care s-au sacrificat pentru a ne putea deplasa liber oriunde în lume”, spune Teodor Negru care regretă că nu a putut participa la protest. Dar, acesta s-a arătat convins că adevărul va fi scos la iveală.
Un alt tânăr cu drapelul R. Moldova pe spate a venit la miting pentru a “comemora tinerii care au luptat cu trup şi suflet. Am venit să spun lumii că eroii nu se uită niciodată”. Despre evenimente, Marcel Botnaru nu crede că anul trecut a fost o lovitură de stat, dar “cred că totuşi o parte din acţiuni au fost bine organizate”. Despre adevăr, tânărul crede că “umblă cu capul spart, cum se spune în popor şi nu cred că va fi scos la iveală prea curând”.
Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu a mulţumit tinerilor “că au intuit la timp momentul când trebuiau apărate valorile democratice şi pentru că au arătat în ce direcţie trebuie să meargă R. Moldova”.
Pentru Serafim Urechean, “7 aprilie 2009 poate fi comparat cu 27 august 1991 când Parlamentul ales de popor a votat independenţa”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE