Peste 5 mln de lei s-au adunat în contul special al Ministerului Finanţelor, pentru ajutorarea sinistraţilor. Dintre aceştia, 750 de mii de lei au fost deja repartizate persoanelor sinistrate din raionul Hânceşti, unde fiecare persoană a primit câte 500 de lei pentru primele necesităţi.

“Banii au fost distribuiţi, în baza listelor întocmite de autorităţile locale, a precizat  ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, în cadrul unei conferinţe de presă, marţi, 13 iulie.

Negruţa a mai spus că după retragerea apelor şi după estimarea pagubelor va fi schiţată o schemă de distribuire a acestor bani la care vor fi adăugate şi alocaţiile din buget şi ajutorul venit de peste hotare. De asemenea, el a precizat că încă nu se ştie care este suma necesară pentru lichidarea pagubelor cauzate de inundaţii.

Totodată, Veaceslav Negruţa a negat acuzaţiile care i-au fost aduse de către reprezentanţii Partidului Comunist, precum că ar fi împărţit bani sinistraţilor îmbrăcat în haine de culoarea care simbolizează Partidul Liberal Democrat din Moldova.

“Eram îmbrăcat în cămaşă albă, pantaloni albaştri şi pantofi negri. Presupun că unii politicieni au probleme cu vederea şi coloristica” a declarat Negruţa, care a sublniat că ajutorul trebuie să vină indiferent de partid politic, sau agent economic.

Potrivit datelor Departamentului Situaţii Excepţionale, circa 85 de localităţi din 16 raioane au fost afectate de inundaţii. Au fost evacuate circa 3000 de persoane, iar 566 case au fost inundate. Cele mai afectate de inundaţii sunt localităţile Nemţeni, Cotul Morii şi Obileni din raionul Hânceşti.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE