”MAE a alocat 50% din fondurile destinate asistenţei pentru dezvoltare în proiecte concrete dedicate Republicii Moldova. Continuăm să fim cel mai puternic avocat al R. Moldova în UE. Am organizat până acum două reuniuni ale grupului în format de sprijin pentru acţiunea europeană a Republicii Moldova, pe care l-am lansat împreună cu Franţa. Prima întâlnire a avut loc în 25 februarie, la Bruxelles, cea de-a doua la 14 iunie, la Luxemburg, cu o foarte bună participare şi sperăm să putem organiza o a treia astfel de reuniune, la Chişinău, pe 30 septembrie”, a declarat ministrul român de Externe, citat de Agerpres.
În context, şeful diplomaţiei române a punctat şi importanţa recentei deschideri a celor două consulate generale de la Cahul şi Bălţi în R. Moldova.
”Este clar, dincolo de orice declaraţie, că aceste două noi instituţii vor acoperi toată gama de servicii consulare, vor consolida prezenţa nu numai a României, ci şi a UE în Republica Moldova şi vor degreva secţia consulară de la ambasada noastră din Chişinău de presiunea exercitată acum, când se înregistrează circa 1.000 de solicitări de servicii consulare pe zi”, a explicat Baconschi.
Potrivit acestuia, din discuţiile avute recent cu omologul său din Republica Moldova, Iurie Leancă, la sfârşitul lunii septembrie, ar putea fi inaugurat oficial şi Institutul Cultural ”Mihai Eminescu” de la Chişinău.
Cât despre conflictul din Transnistria, ministrul român susţine că întreaga regiune este penalizată economic şi politic de persistenţa acestei situaţii.
”Noi considerăm că el (conflictul din Transnistria - n.r.) nu se justifică în termeni defensivi şi strategici şi că UE, cu acest vârf de lance al recentei iniţiative germane în materie, poate şi trebuie să-şi asume un rol mai consistent în formatul '5+2'. Mi se pare anormal ca UE să fie doar observator în acest format. Credem că şi Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Moldova sunt actori importanţi în această tentativă de soluţionare paşnică a conflictului şi credem că o prezenţă de menţinere a păcii sub egida UE este dezirabilă şi realizabilă în acest conflict îngheţat”, a punctat ministrul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE