În urmă cu 24 de ani, la 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, în apropiere de Rusia şi Belarus, exploda, contaminând o bună parte a Europei şi mai ales fostele republici sovietice Ucraina, Belarus şi Rusia. În total la lichidarea consecinţelor exploziilor nucleare au participat circa 3550 de cetăţeni din Moldova, dintre care peste 500 de moldoveni au decedat. Practic toţi supraveţuitorii au rămas invalizi pe viaţă.
Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
Când s-a produs accidentul, Rodica Hodacovscaia locuia cu familia la 70 de km de Cernobîl, iar după acel accident, ea a locuit încă 4 ani pe teritoriul Ucrainei, venind în Moldova în anul 1990, în calitate de refugiat de pe teritoriu radioactiv, împreună cu soțul și cu copilul. Soțul i-a murit în urmă cu 11 ani, iar ea a rămas invalidă de grupa I. Văduva spune că soțul ei nu a regretat nici o clipă participarea la lichidarea acelei avarii, însă își dorea ca ea să trăiască, iar copilul lor să crească într-un mediu sănătos.
”Cu un sentiment de durere și regret vin în fiecare an în Piața Marii Adunări Naționale să depun flori în amintirea celor decedați în urma avariei de la Cernobîl, care mi-a marcat familia și țara”, spune Rodica Hodacovscaia.
”Sântem în fiecare an tot mai puțini care vin să comemoreze acea zi tragică de aprilie 1986, numai în anul 2009 au murit peste 100 de participanți la lichidarea avariei de la Cernobîl, și acesta este un lucru tragic, spune Timofei Ceban, participant și membru al Asociației ”Cernobîl”. El spune că primește ajutor din partea statului, dar acesta nu este suficient pentru a se putea întreține, serviciile comunale s-au mărit iar îndemnizația pentru acestea a rămas aceeași, de 56 de lei lunar. Nici ajutorul medical nu este suficient pentru boala incurabilă de care suferă.
Președintele Asociației ”Cernobîl”, Fiodor Căpățână, a menționat cu regret că ziua de 26 aprilie este cea mai grea din an, iar principala problemă cu care se confruntă fiecare participant la avaria de la Cernobîl este sănătatea, ajutorul medical din partea statului fiind unul ineficient și neînsemnat în lupta cu bolile grave de care suferă aceștia.
Fiodor Căpățână a precizat că pentru anul 2010, Ministerul Finanțelor a alocat circa 335 mii de lei pentru ajutorul medical, fiecărui participant revenind doar 119 lei pentru tratamente.
După depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, toată lumea s-a îndreptat spre Parcul Valea Trandafirilor, unde urmează a fi pusă piatra de temelie a monumentului în memoria victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl. De asemenea, pentru participanți vor fi organizate mese de pomenire.